David: Zabrinut sam, na Balkanu može buknuti novi požar!

Filip David, ugledni beogradski pisac jevrejskog porijekla, prijatelj književnih velikana poput Danila Kiša, Mirka Kovača, Branislava Pekića i drugih, osnivač Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, postavši, kako su to zabilježile kolege novinari, moralna vertikala savremenog srbijanskog društva, kaže u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” da je zabrinut za budućnost balkanskih prostora.

Žig izdajnika David (74), koji u Beogradu i danas „živi sa žigom izdajnika” jer je često govorio istinu o zlu na našim prostorima, a koju preko Drine, kao i drugdje, često nisu željeli čuti, ističe da ono što se „posljednjih dana i mjeseci dešava u svijetu potvrđuje da smo mi ponovo u nekoj vrsti Hladnog rata”.

– Kao što je opstanak Jugoslavije zavisio od naroda koji su živjeli u Jugoslaviji, isto tako mir na Balkanu zavisi od političkih elita. Nisam sretan u ovom trenutku što nemamo baš najbolje političke elite. To je problem u svim našim sredinama. Političke elite, prije svega, zauzete su željom da se očuva vlast. Zaboravlja se narod koji u tim zemljama živi. Vidimo da je siromaštvo opće, da vlada opća bijeda, ekonomska je situacija, dakle, katastrofalna. A sve je to plodno tlo za različite vrste manipulacija. Dodajte tome nacionalni fanatizam, dodajte tome cijeli niz nekih faktora… onda vidimo da živimo u jednom vremenu i jednoj sredini kada se svaki čas mogu očekivati neke loše stvari. Nema stabilizacije. Prošli smo kroz teška vremena, ali stabilizacije nema – govori David.

Šef ruske diplomatije ovih dana prilično je ozbiljno govorio o BiH, što je izazvalo različite reakcije. Zamoljen za komentar, David kaže da kada se obnavlja Hladni rat, onda se na sve strane traže saveznici.

–  Posljednje Putinove izjave idu u tom pravcu da u BiH traži saveznika u Republici Srpskoj. To nije nikakvo iznenađenje, jer je predsjednik RS Milorad Dodik često izjavljivao da je Rusija veliki oslonac Republici Srpskoj. Kao što EU traži da BiH djeluje jedinstveno u vezi s nekim odlukama koje se moraju donijeti ako BiH želi u EU, tako Rusija sada na svaki način želi da se stavi na suprotnu stranu i podrži Dodika. A to posredno znači i podržavanje tenzija koje postoje i koje izazivaju Dodikove izjave. Ne prođe ni dan ili dva da on ne kaže da će prije ili kasnije RS biti nezavisna.To najviše šteti samoj BiH, koja je izjavama i ponašanjem Dodika potpuno blokirana – kaže David za „Avaz”.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close