BiHPolitika

David Dragičević nestao je prije godinu dana

SLUČAJ KOJI JE ZAUVIJEK PROMIJENIO BANJALUKU: David Dragičević nestao je prije godinu dana

Navršava se godina dana od nestanka Davida Dragičevića. U noći sa 17. na 18. mart nestao je, a njegovo tijelo se pojavilo nakon osam dana. Ovaj slučaj na noge je digao i ujedinio građane Banjaluke, Republike Srpske, BiH, regiona i svijeta.

ELVIRR PADALOVIĆ / buka

Slučaj ubistva Davida Dragičevića još nije riješen.

“Danas je tačno godinu dana kako sam zadnji put osjetio toplinu tvog obraza na mojim usnama, kada sam te poljubio, godinu dana kako sam ti čuo glas, godinu dana kako sam ti čuo korak. Boli sine moj, boli život bez tebe, ali obećavam ti sine moj, doći će pravda za tebe. Pravda za Davida” – napisao je u nedjelju Davor Dragičević, koji već godinu dana traži istinu i pravdu za svog sina.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci,  dana 24. marta. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne “činjenice” o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenj konferenciji za medije , gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David od dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

„Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, rekao je na konferenciji Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Patolog koji je obavio obdukciju rekao je da se David utopio, a da povrede koje je zadobio za života, nikako nisu mogle biti fatalne. Kasnije su utvrdili da je vrijeme smrti 4 ujutro te iste večeri kada je nestao, te da je toksikološki nalaz pokazao da je David u sebi imao tragove LSD-a, marihuane i alkohola.

Kada se u javnosti pojavila snimka nadzorne kamere opljačkane kuće na kojoj se vidi silueta pljačkaša koja ne nalikuje nastradalom Davidu, mladićeva porodica je odbacila sve navode sa pomenute konferencije za novinare. A otac je odbio  pokopati sina sve do druge, nezavisne obdukcije koju je obavio patolog s beogradske Vojnomedicinske akademije, čiji je nalaz utvrdio nešto drugo- vrijeme smrti razlikovalo se od prvog nalaza za 2 do 4 dana.

Sve izrečene nedoumice i nejasnoće koje su saopštili predstavnici MUP-a RS na toj spornoj konferenciji za novinare, a za koju su i predstavnici tužilaštva i Predsjednik RS Milrad Dodika rekao da je bila greška, ali i sve što su objavili i rekli kasnije na privatnu istragu koju su provodili Davidovi roditelji, samo je kod građana pojačavalo bijes, razočarenje i nepovjerenje u vitalne državne institucije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem. 

Posljednja šetnja održana je 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. Od tog dana ne postoje okupljanja na Trgu Krajine a nekoliko građana se svakodnevno okuplja u porti ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Davor Dragičević u strahu bježi na nepoznatu lokaciju.

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta a David je svoj posljednji smiraj pronašao na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

365 dana od Davidovog nestanka a zatim i pronalaska njegovog tijela se Tužilaštvo nije oglasilo o tome šta se zapravo dogodilo. Davidova smrt i okupljanja Pravde za Davida događaj je koji je zauvijek promijenio Banjaluku.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close