LifestyleShowbiz

David Bowie – Preminuo 2016. na današnji dan

Muzička ikona David Bowie preminuo je u 70. godini života nakon 18 mjeseci borbe sa rakom.

“David Bowie umro je mirno, okružen porodicom, nakon 18 mjeseci hrabre borbe protiv raka. Iako će mnogi od vas podijeliti njihov bol, molimo vas da poštujete njihovo pravo na privatnost dok tuguju”, objavio je Bowijev tim na društvenim mrežama.

Kultni muzičar koji je tokom pola vijeka obilležio i mijenjao muzičku scenu prije tri dana je proslavio 69. rođendan objavivši album “Blackstar”, a javnost nije bila upoznata sa njegovom bolešću.

Uticajni pjevač, tekstopisac i producent eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dance muzikom, popom, pankom i elektronikom tokom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina.

Bowijev umjetnički proboj dogodio se 1972. albumom „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” koji je zvijezdu predstavio kao vanzemaljca.

Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bowie je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta.

Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspjeh u Americi singlom “Fame”.

Među njegovim nezaboravnim pjesmama bile su “Let’s Dance” iz 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”…

Zbog očiju različitih boja (posljedica školske tuče) i tananog izgleda, Bowie je bio prirodan izbor za mnoge neobične filmske uloge, a igrao je i vanzemaljca u nadrealnom filmu Nikolasa Rega “The Man Who Fell to Earth” 1976.

Kritičari su bili oduševljeni i njegovom glavnom ulogom u brodvejskom spektaklu iz 1980. “Čovjek-slon”.

Bowie je igrao i u posljednjem filmu Marlen Ditrih “Just a Gigolo” (1978), zatvorenika u Drugom svjetskom ratu u “Merry Christmas Mr. Lawrence” 1983 i Pontija Pilata u Skorsezeovom “The Last Temptation of Christ” (1988). U filmu “The Prestige” iz 2006. igrao je Nikolu Teslu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close