Danis Tanović dobitnik nagrade EU ‘Prix MEDIA’ u Kanu

Oskarom nagrađen bosanski reditelj Danis Tanović dobitnik je nagrade Evropske unije 2014 ‘Prix MEDIA’ koja se dodjeljuje najboljem novom filmskom projektu ako ispunjava uvjete za potporu iz programa Creative Europe MEDIA programme. Tanoviću će nagradu uručiti evropska komesarka za kulturu Androulla Vassiliou na svečanosti povodom Kanskog filmskog festivala u Francuskoj, u subotu 17. maja (11 sati, Café des Palmes, Palais des Festivals). Reditelj dijeli nagradu sa koscenaristom Predragom Kojovićem i producenticom Amrom Bakšić Čamo za film Šta gledaš? To je priča koja prema reditelju govori „o gradu u neizvjesno produženom poslijeratnom razdoblju bez heroja i sa vrijednostima koje su zamijenili korupcija i kriminal. Tanović je 2001. godine dobio Oskara za Ničiju zemlju u kategoriji Najboljeg stranog filma. Njegov film iz 2013. godine (Epizoda u životu berača željeza) primio je Veliku nagradu žirija (Jury Grand Prix) na Berlinskom filmskom festivalu i Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca (Nazif Mujić).

Komesarka Vassiliou kaže: “Danis Tanović jedan je od najboljih sineasta svoje generacije. Njegov je zadnji filmski projekat izuzetan, sa neodoljivim scenarijem koji odiše snažnim osjećajem kulturnog identiteta i dinamikom. Poslije svjetskog uspjeha njegovog remek-djela ,Ničija zemlja’ i drugih priznatih filmova, jasno je da je stvorio podlogu za još jedan divan film za kojeg ne sumnjam da će podjednako dirnuti i srce i pamet. Njemu i njegovom timu želimo puno uspjeha.”

Sarajevo

Film Šta gledaš? još je u početnoj fazi izradnje. Središnje lice je Jasmin koji živi u Sarajevu sa prijateljima i neprijateljima u periodu tranzicije koja traje već skoro 20 godina. “Prvi sam put u životu osjetio potrebu da napravim priču o gradu u kojem živim. Sve što volim u vezi s njim, sve u šta vjerujem postepeno mi se ruši pred očima. Ne vjerujem da je u glavama mojih sugrađana revolucija moguća, ali se nadam da će ih ova priča potaknuti na razmišljanje,” rekao je scenarist i reditelj Tanović.

Pobjednički projekat kojeg je prijavilo sarajevsko producentsko poduzeće SCCA/pro.ba dobio je najbolju ocjenu od svih prijava koje su stigle u zadnji krug izbora za razvoj filma koje financira MEDIA. Evropski stručnjaci izabrali su film Šta gledaš? kao najbolji novi filmski projekat zbog njegovog izuzetnog umjetničkog sadržaja u kombinaciji sa obećavajućim strategijama razvoja, produkcije i distribucije, uključujući i njegov jak evropski komercijalni potencijal.

Pozadina

Bosanski reditelj Danis Tanović postigao je svjetski uspjeh u 2001. godini svojim prvim filmom Ničija zemlja koji je primio više od 40 međunarodnih nagrada, uključujući i Oskara u kategoriji Najbolji strani film. Ovaj gorsko-slatki proturatni film čija je radnja smještena u Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, najintenzivnije ratno razdoblje, označio je povratak žanra ratne satire.

Među drugim poznatim filmovima koje je Tanović napisao i režirao su Triage (2009) i Cirkus Columbia (2010). Reditelj koji je studirao u Sarajevu i Briselu također je profesor filmske režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Godine 2003. Tanović bio je član žirija Kanskog filmskog festivala.

Amra Bakšić Čamo, također producentica filma Epizoda u životu berača željeza, dugogodišnja je direktorica CineLinka, tržišta koprodukcija Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival). Ona je jedna od osnivača SCCA/pro.ba, nezavisne filmske, video i TV produkcijske kuće sa sjedištem u Sarajevu. Amra je također koristila sredstva iz programa koji financira EU u okviru ACE (Atelier du Cinéma Européen) i evropskih audiovizualnih poduzetnika EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) za obuku producenata.

Dosadašnji pobjednici Nagrade Prix MEDIA

Prvi pobjednici nagrade Prix MEDIA u 2012. godini bili su iranski reditelj Asghar Farhadi i producent Alexandre Mallet-Guy za filmski projekat koji je urodio filmom Le Passé sa glumcima Tahar Rahimom i Bérénice Béjo. Taj je film poslije toga dobio i nagradu Ekumenskog žirija u Kanu prošle godine. Béjo je primila i nagradu za najbolju glumicu.

Prošle godine je danski scenarist i reditelj Thomas Vinterberg, poznat prije svega po filmu Jagten koji je 2014. bio nominiran za Oskara, dobio nagradu Prix MEDIA sa koautorom Tobiasom Lindblomom i producenticom Sisse Graum (Zentropa) za filmski projekat Kollektivet (Zajednica). Kollektivet bi trebao biti premijerno prikazan na jesen 2015. ili u proljeće 2016.

EU nagrada Prix MEDIA

Nagrada Evropske unije Prix MEDIA daje se za projekte sa najjačim komercijalnim potencijalom koji se natječu za razvojna sredstva iz programa ‘Creative Europe's MEDIA programme’. Djela mogu biti izmišljeni, animirani ili dokumentarni filmovi, ali primjereni za prikazivanje u kinodvorani. Troškovi izrade koji ispunjavaju uvjete za podršku u okviru MEDIA uključuju pripremu scenarija, izbor glavnih glumaca i ekipe, pripremu plana financiranja, početni marketing i produkciju pilota. Pobjednika izabire grupa nezavisnih stručnjaka i predstavnika Evropske komisije te Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualno područje i kulturu, koja upravlja podprogramom MEDIA.

Od 1991. godine, MEDIA (kratica za Mesures pour encourager le développement de l'industrie audiovisuelle – Mjere za podsticanje razvoja audiovizualne industrije) investirala je 1,7 milijardi eura u razvoj filma, distribuciju, obuku i inovacije sa ciljem da potakne raznolikost i međunarodnu konkurentnost evropske filmske i audiovizualne industrije.

Kreativna Evropa

Kreativna Evropa, kombinacija MEDIA programa Evropske unije i kulturnih programa za narednih sedam godina raspolaže budžetom od skoro 1,5 milijardi eura ili 9% više od dosadašnjeg opsega. Kreativna Evropa obezbijediće sredstva za najmanje 250 000 umjetnika i kulturnih profesionalaca, 2000 kino dvorana, 800 filmova i 4500 književnih prijevoda. Pored toga lansiraće novu financijsku garanciju koja će malim kulturnim i kreativnim poduzećima omogućiti da dođu do bankarskih kredita do iznosa od 750 milijuna eura.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close