Današnji dan je najvažniji u hrvatskoj historiji

Predsjednica Republike Hrvatske o Danu nezavisnosti 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svim Hrvatima i građanima Hrvatske u zemlji i u svijetu Dan nezavisnosti, istaknuvši kako je konačno proglašenje državne nrzavisnosti 8. oktobra 1991. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti te kako Hrvatska treba biti ponosna na sve što je postiga od tada i zajedništvom otvoriti prostor razvoju.

– Državna nezavisnost i samostalnost stoljećima je bila neostvaren san mnogih naraštaja hrvatskih ljudi. Stoga je konačno proglašenje državne nezavisnosti 8. oktobra 1991. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj historiji.

Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog historijskog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branioca, koji su tih dana hrabro podnosili najteže agresorske udare. Državna je nezavisnost kamen temeljac naše slobode. Nezavisnost je prvi uvjet da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Evrope i svijeta.

U kratkom historijskom vremenu mnogo smo postigli i trebamo biti ponosni na svoja ostvarenja. Sada nas čekaju nove zadaće, prije svega izlazak iz krize, snažan ekonomski razvoj, otvaranje novih životnih perspektiva, naročito za mlade. Treba nam zajedništvo koje će osnažiti naše samopouzdanje i vjeru u budućnost, koje će probuditi naše kreativne potencijale i otvoriti prostor raznolikom razvoju naše prelijepe zemlje.

Proslavimo radosno ovaj blagdan! Zavijorimo hrvatske zastave kao znak našeg ponosa i slobode!

S dubokim uvjerenjem da je u našoj slobodi i nezavisnosti neizmjeran potencijal dobra za našu dragu domovinu, svima srdačno čestitam Dan nezavisnosti Republike Hrvatske! – kaže se u poruci hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, saopćeno je iz njenog ureda.

Autor: Fena 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close