-TopSLIDELifestyleTehnologijaVisoko

Danas u Visokom se otvara “Astronomski opservatorij VEMA Visoko”

“Vema Opservatorij” u Visokom svoja vrata za posjetiteje i zaljubljenike u astronomiju otvara u subotu 18. novembra.

Autor: Ajla Šabanović, N1 BiH

Opservatorij posjeduje teleskop posljendje generacije američke firme MEADE. Teleskop je u Visoko stigao sredinom augusta, kada je najprije uslijedila mehanička montaža, a zatim podešavanje motora koji rotiraju kupolu i pomjeraju slajd kroz kojim se posmatra nebo.

Instrument je u potpunosti automatiziran i sadrži bazu od 145.000 objekata, tako da se pritiskom na dugme usmjerava prema željenom svemirskom objektu. S obzirom na lokaciju opservatorija ona je namijenjena isključivo za popularizaciju i edukacije iz astronomije. I naša ekipa isprobala je teleskop, a večeras u dnevniku pogledajte kompletnu priču.

Inače, Opservatorij na Trebeviću koji je izgrađen 1973., a tokom rata je pretrpio ozbiljna oštećenja, još uvijek nije obnovljen. Gradsko vijeće Grada Sarajeva je u septembru 2021. godine, donijelo Odluku o pristupanju projektu obnove i restauracije.

“S tim u vezi, pokrenute su aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih uslova, te definisanju najoptimalnijeg modela obnove i upravljanja budućom opservatorijom”, navode iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U elaboratu izrađenom za potrebe obnove navodi se kako je potrebno utvrditi postojanje stvarne društvene potrebe za jednim ovakvim kompleksom, predložiti najprihvatljiviji pravni modalitet korištenja navedene imovine, analizirato relevantna moguća ograničenja u redovnom funkcioniranju opservatorije, sagledati tržišni potencijali i kapaciteti opservatorije, prezentirati aktivnosti koje bi se mogle realizirati u radu opservatorija. Navode kako je potrebno izvršiti procjenu budućih prihoda i troškova funkcioniranja opservatorija, te utvrditi kratkoročnu i dugoročnu društveno-ekonomsku opravdanost rada opservatorija. Zaključuje se kako je potrebno izvršiti procjenu povrata na ukupnu imovinu opservatorija.

“Elaboratom je dokazana velika društvena opravdanost cijelog projekta sa stanovništa razvoja nauke, obrazovanja, te turizma kako za Grad i regiju, tako i za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Projekat ove vrste prije svega predstavlja uzdizanje BiH na naučnoj ljestvici u Evropi i nudi proširene mogućnosti saradnje na projektima koje u oblasti naučno-istraživačkog rada finansira EU. Ekonomsko finansijska analiza pokazala je finansijsku opravdanost II i III varijante obnove u četvrtoj godini eksploatacije, a na osnovu analize inputa koji su prikazani u elaboratu. Po usvajanju navedenog elaborata, pribavljen je idejni projekat budućeg objekta Zvjezdarnice koji kombinuje savremeni dizajn i funkcionalnost sa prirodnim ambijentom zaštićenog područja Trebevića i same lokacije objekta”, navode iz Gradskog vijeća.

Poručuju kako su vođene intenzivne aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnih odnosa za objekat Zvjezdarnice sa Zavodom za izgradnju KS i Vladom KS, te očekujemo skoro pozitivno rješavanje ovog pitanja. Prethodno je ishodovana saglasnost za korištenje platoa i pristupnog puta od Sarajevo šuma, a podnesen je i zahtjev od Općine Stari Grad za rješavanje imovinskih prava za objekat Bistrik kule (austrougarska tvrđava), koja je jedan od dva objekta koji čine astronomski kompleks.

“Također, Grad je predao zahtjev za urbanističku saglasnost Općini Stari Grad za objekat Zvjezdarnice, te očekujemo skoro rješavanje i ovog pitanja. Grad Sarajevo je odlučan da ovaj projekat uspješno realizuje na dobrobit građana Sarajeva, razvoja nauke i turizma. U 2024. godini planiraju se započeti konkretne aktivnosti sa rekonstrukcijom i izgradnjom objekata, nabavkom potrebne opreme i u konačnici, stavljanje u funkciju”, zaključuju u Gradskom vijeću.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close