Danas tradicionalna manifestacija obilježavanja “Igmanskog marša”

Tradicionalnim pohodom na Igman i drugim prigodnim sadržajima danas će biti obilježana 71. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija u toku NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

– Organizacioni odbor je preduzeo niz aktivnosti kako bi pripremio ovu manifestaciju na kojoj se očekuje pet do šest hiljada ljudi – izjavio je Feni predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo.

Dodao je da su očišćeni prilazni putevi i platoi gdje će se odvijati manifestacija. Pored učesnika iz cijele BiH, očekuje se dolazak gostiju iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Govoreći o programu manifestacije, Durmo je istakao da je ove godine za sve učesnike koji dolaze autobusima ili privatnim vozilima predviđeno okupljanje na Brezovači gdje će kod partizanskog spomenika biti položeno cvijeće i vijenci, a nakon toga će se formirati kolona.

Kolonu će prema Mrazištu, odnosno Velikom polju voditi vojni penzioneri Federacije BiH.

Durmo je kazao da će kolona zastati na Mrazištu gdje će se odrediti najmlađi izviđači koji će položiti cvijeće.

Dolazak kolone na Veliko polje predviđen je oko 14 sati gdje će se odvijati centralna manifestacija i obilježavanje 71. godišnjice. Skupu će se, kako je previđeno, obratiti predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u KS Ibrahim Čomić, kao i ministar za boračka pitanja KS Asim Džambasović, te gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugi.

Nakon toga previđen je vojnički pasulj i prigodno druženje.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta.

Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close