Danas se širom bivše Jugoslavije obilježava Dan mladosti

Širom nekadašnje Jugoslavije i ove godine se obilježava Dan mladosti, 25. maj, rođendan doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita

(Fena)

Kao i prethodnih godina, očekuje se da više hiljada poštovalaca Brozovog lika i djela obiđe njegov grob u “Kući cvijeća” i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu.

U selu Kumrovec u hrvatskom Zagorju, rodnom mestu Josipa Broza Tita, ispred njegove rodne kuće,  bit će održana tradicionalna proslava Dana mladosti, pod sloganom “U mladosti je radost – u radosti je mladost”.

I u bh. gradovima u subotu će se prigodnim manifestacijama obilježiti Dan mladosti. Društvo “Josip Broz Tito” Sarajevo upriličit će tradicionalnu ceremoniju posvećenu Danu mladosti polaganjem cvijeća na Titovu bistu u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta.

U vrijeme bivše Jugoslavije, svake godine na Dan mladosti, na veleljepnoj sportskoj priredbi na stadionu JNA u Beogradu, Titu je najbolji omladinac uručivao štafetu sa željama za dug život i dobro zdravlje.

Ritual nošenja štafete trajao je pune 42 godine, od 1945. do 1987., po ideji omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prva štafeta mladosti pošla je iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a svake naredne godine ona je polazila iz drugog mjesta, iz druge republike, obilježavajući datume događaja iz historije jugoslavenskih naroda i narodnosti.

Štafetne palice nošene su širom Jugoslavije, po nekoliko mjeseci, unaprijed utvrđenim maršrutama, a najčešće su pravljene od drveta ili metala, dok im je zajednički element bila petokraka ili buktinja na vrhu.

Prvu štafetu predao je Titu Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije, a posljednju, sedam godina poslije Titove smrti, kada je održana završna proslava Dana mladosti, “pionirka širokog osmijeha” Rejmonda Bročaj iz Gnjilana, koja je uručila štafetu Haimu Redžepiju, tadašnjem predsjedniku Omladine Jugoslavije.

Posljednji slet na stadionu JNA, za života Josipa Broza Tita, održan je 25. maja 1979. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close