Danas se bira predsjednik N/FSBiH

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza BiH izabraće novog predsjednika i dva potpredsjednika na današnjoj sjednici koja će biti održana u Sarajevu (kongresna dvorana hotela Holiday Inn) u 13 sati.
Ako predsjednik Saveza bude imenovan iz NSFBiH, prvi potpredsjednik će biti iz FSRS-a, a drugi iz Federalnog saveza, rekao je generalni sekretar N/FSBiH Jasmin Baković. Na sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela Bh. saveza pozvano je 60 delegata, od kojih je 40 iz NSFBiH i 20 iz FSRS.

Mandat četiri godine

Prije izbora predsjednika Saveza koji će prvi put biti na njegovom čelu u četverogodišnjem mandatu imenovaće se Izvršni odbor. Nakon glasanja za IO biće poznata imena pretendenata na predsjedničku funkciju. U nezvaničnim nagađanjima, kao kandidati za nasljednika predsjednika Komiteta za normalizaciju N/FSBiH Ivice Osima, pominju se potpredsjednik Komiteta Elvedin Begić i nekadašnji član IO N/FSBiH Josip Bevanda. FSRS objelodaniće svog kandidata za prvog čovjeka Bh. saveza u toku skupštinskog zasjedanja jer su čelnici ovog entitetskog saveza diplomatski govorili proteklih dana da će sačekati formiranje Izvršnog odbora.

Samo jedna kandidatura

“Zvanično još nema kandidata za predsjednika. Poslije imenovanja Izvršnog odbora, članovi će se izjasniti da li prihvataju kandidaturu za rukovodeće pozicije. Onaj ko ne bude izabran za predsjednika, ne može konkurisati za potpredsjednika. Poslovnikom o radu Skupštine određeno je da se može kandidovati samo za jednu funkciju u Savezu”, rekao je generalni sekretar N/FSBiH Jasmin Baković, prenosi Oslobođenje.

Da bi Skupština imala kvorum za odlučivanje potrebno je da joj prisustvuje 45 delegata. Za izbor članova Izvršnog odbora i predsjednika potreban je 31 glas (prosta većina) u drugom krugu pošto je teško očekivati da se to desi u prvom krugu kada je neophodna tročetvrtinska većina. Moguća su iznenađenja jer je glasanje tajno. Razne su kombinacije. Recimo, ako bi NSFBiH predložio samo jednog kandidata za predsjednika, moguće je da bude izabran i ako nekoliko članova najvišeg zakonodavnog tijela iz ovog entitetskog saveza ne glasa za njega.

“Ukoliko se tri ili više kandidata bude nadmetalo za funkciju prvog čovjeka, pobijediće ko dobije najveći broj glasova. U slučaju da predsjednik Saveza bude izabran iz NSFBiH, prvi potpredsjednik će biti iz FSRS-a, a drugi iz Federalnog saveza. Ako povjerenje za predsjednika dobije neko iz FSRS-a, dva potpredsjednika biće imenovana iz Federalnog saveza.”

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close