BiHPolitika

Danas sastanak SDA i HDZ-a, otvoreno pitanje četvrtog partnera

Danas bi u Sarajevu trebao biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a. Najavio je ovo danas lider HDZ-a Dragan Čović.

Konsultacije u Predsjedništvu 
 
Prethodno su članovi Predsjedništva BiH jučer obavili konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i imenovanju predsjedavajućeg ovog tijela. 
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.  
 
“Svi su saglasni i postoji saglasnost u Predsjedništvu BiH da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Srbin i da se u tom pogledu okupi skupštinska večina koja se manifestovala oko izbora Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, ali SDA i neki drugi smatraju da treba proširiti tu većinu. Smatraju da se treba pokušati dati šansa razgovoru i dogovoru”, naveo je Dodik, pišu Vijesti.ba.
 
Prema njegovim riječlima, ostaje da Predsjedništvo BiH na svojoj formalnoj sjednici u narednim danima donese konačnu odluku o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
 
Četvrti partner 
 
Po okončanju sastanka sa delegacijom SDA, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović rekao je da SDA smatra da je neophodno ugraditi program, jer se moraju dogovoriti prioriteti i fokusi djelovanja. 
 
“Osim mandatara, treba da definišemo čitavu strukturu, odnosno da odredimo resore i ko šta preuzima”, poručio je Izetbegović.
 
Kako je rekao, u ovom trenutku nagovještava se koalicija pobjedničkih stranaka – SDA, SNSD i HDZ BiH, prenose Vijesti.ba.
 
“Smatramo da nam je potreban i četvrti partner. Po menu su to još uvijek ljevičarske stranke, odnosno Bh. blok. Danas sam tu poruku da nam se pridruže ponovo poslao preko Željka Komšića. Takođe, smatramo da treba pričekati odluku CIK-a BiH i da ne treba žuriti sa formiranjem Vijeća ministara dok ne možemo formirati Dom naroda FBiH, a samim tim i Dom naroda na državnom nivou”, kazao je Izetbegović, te dodao:
 
“Sve u svemu, nismo za to se sa time posebno žuri. Ima još vremena”.
 
S druge strane Dragan Čović lider HDZ-a na pitanje kako komentira izjavu lidera SDA da će za Vijeće ministara biti potreban i četvrti partner, Čović je rekao: 
 
– Ne znam što kolega Izebtegović govori. Znate da je nikad ne komentiram. Ako Bakir, odnosno SDA želi biti u vlasti na Federaciji, pa zna svako zbrajati.
 
Prvo Federacija, pa država 
 
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da su predstavnici Bh. bloka, u ime deset poslanika u Predstavničkom domu BiH, učestvovali na konsultacijama u Predsjedništvu BiH.
 
“Zahvalili smo i pohvalili praksu da članovi Predsjedništva BiH razgovaraju sa svim parlamentarnim strankama o uspostavi izvršne vlasti. Upoznati smo od članova Predsjedništva BiH da u načelu postoji formirana parlamentarna većina koja je demonstrirana prilikom izglasavanja Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, te o nekim principima o kojima kao buduća vlast žele da vode računa”, rekao je Nikšić.
 
Kako je naveo, sa svoje strane delegacija Bh. bloka konstatovala je da joj je jasno da postoji parlamentarna većina, te da Bh. blok ne želi razgovarati o konstituisanju Vijeća ministara BiH dok se ne okonča pitanje popune federalnog Doma naroda.
 
“Pri čemu, odluka nije važna samo sa aspekta popunjavanja kluba Bošnjaka, Hrvata i iz reda ostalih u Domu naroda, već i delegata iz Kluba Srba, jer je poznato da u kantonalnim skupštinama nemamo dovoljan broj izabranih poslanika koji bi mogli na odgovarajući način popuniti Klub Srba. Tek nakon okončanja popune i konstituisanja Doma naroda FBiH i vlasti u FBiH,. Bh. blok bi bio spreman da razgovara, pri čemu ni na koji način ne želimo usporiti ili otežati aktuelnoj parlamentarnoj većini da oni, ukoliko ocijene da mogu i da trebaju, formiraju Vijeće ministara BiH i krenu u realizaciju onoga o čemu su govorili”, poručio je Nikšić, prenose Vijesti.ba.
 
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio je kako nema ništa protiv toga da Bh. blok učestvuje sa SDA-om u vlasti.
 
“SBB nije veliki interesent kada je u pitanju vlast. Meni je bilo važnije da su vrlo jasne pozicije šta to buduće Vijeće ministara BiH želi. Dogovorili smo one stvari koje su opšte poznte – da je mandatar iz reda srpskog naroda, da Vijeće ministara BiH treba što prije formirati, ali bez žurbe na način da će budući mandatar dobiti 35 dana i da je u tom periodu moguće da se u FBiH naprave neke većine koje bi bile odraz u Vijeću ministara BiH”, kazao je Radončić.
 
Na upit novinara, kazao je kako je potrebno završiti priču o popuni federalnog Doma naroda.
 
“S tim što mi treba da vidimo da vlast u naredne četiri godine ima svoju vertikalu. Ko je u kantonima, te u federalnoj Vladi – da bude i u Vijeću ministara BiH, odnosno da ne pravimo eksperimente koje smo imali, da se nekada isključuje HDZ BiH, prije nekoliko godina, pa neko drugi poslije. Ta iskustva su jako loša – kada na jednom nivou, kao što je Vijeće ministara BiH, na vlasti imate jednu ekipu, a a entitetskom drugu”, smatra predsjednik SBB-a, te dodaje:
 
“Mislim da vlast treba da bude formirana po vertikali, ma ko je činio”, zaključio je Radončić.
 
Dva koncepta 
 
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je kako ga raduje činjenica da su članovi Predsjedništva BiH postigli dogovor na koji način međusobno da razgovaraju i ostvare komunikaciju.
 
“Raduje me da imamo priliku da razgovaramo o njihovim planovima, jer svi problemi u našem društvu dolaze zbog toga što nema komunikacije ili zašto što je komunikacija na niskom nivou”, naveo je Govedarica.
 
Što se tiče pozicije SDS-a, Govedarica je rekao kako je ona jasna.
 
“Na sjednicama stranačkih organa, prije svega mislim na odluku Glavnog odbora SDS-a od 17. novembra, bili smo veoma jasni  – otvoreni smo za razgovore sa svim političkim partijama iz RS. Šta će biti ishod tih razgovora, u ovom momentu je nemoguće prejudicirati”, naveo je Govedarica.
 
Što se tiče izbora Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, jasno je da SDS nije dao podršku.
 
“Nismo u tom momentu imali razgovore ni sa jednom političkom organizacijom. Prema tome, ukoliko postoji prostor, spremni smo da razgovaramo i sa SNSD-om i sa DNS-om, sa PDP-om, sa SP-om. Dakle, otvoreni smo za saradnju koja će prije svega biti orijentisana na sve ono što treba pozdraviti kada su u pitanju odluke koje su dobronamjerne prema RS. To je stav SDS-a”, poručio je Govedarica.
 
Član Predsjedništva PDP-a Nenad Vuković rekao je da je delegacija ove stranke od članova Predsjedništva BiH danas dobila uvjeravanje da među njima postoji saglasnost će predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti iz reda srpskog naroda.
 
Vuković je istakao da su u PDP-u spremni na temu Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
 
“To je za nas i očekivano s obzirom na to da SNSD ima najveći broj zastupnika u Parlamentu BiH”, kazao je Vuković.
 
Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke kazala je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH da je riječ o zakonskoj obavezi i protokolarnom sastanku.
 
“Ono što je evidentno iz ovakvih susreta, a BH blok je i ranije razgovarao i sa pojedinačnim akterima i da se na određeni način kristališu dva bloka na nivou BiH. To je jedan BH blok naš blok koji broji 25% glasova, odnosno članova Državnog parlamenta. Sa druge strane kristalisao se blok SDA, HDZ, SNSD. Ono što je prioritet Naše stranke, a nadam se i BH bloka, tamo gdje učestvuju u vlasti odnosno u formiranju vlasti da se izbjegnu oni destruktivni faktori za BiH kakvim samatramo SNSD i HDZ. Jasno je da postoje dva različita koncepta BiH i da ta dva koncepta na neki način isključuju jedan drugi”, poručila je ona.   
 
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić nakon konsultacija u Predsjedništvu BiH rekao je da će ova stranka biti konstruktiva i pomoći da BiH što prije dobije funkcionalne vlasti na svakom nivou.
 
Šepić je istakao da je neophodno stati iza jedne politike ravnomjernog regionalnog razvoja i evropskog puta, zbog čega očekuje najširi politički dogovor.
 
On je rekao da će nastaviti razgovorati u vezi sa učešćem Nezavisnog bloka u vlasti.
 
 Predstavnici HDZ-a BiH nisu se odazvali jučerašnjem pozivu na konsultativni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.
 
 
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close