Danas počinje naučna konferencija Sarajevski filološki susreti

Međunarodna naučna konferencija “Sarajevski filološki susreti” (SFS 3) bit će održana 29. i 30. maja na Ilidži u organizaciji Bosanskog filološkog društva (BFD).

“Sarajevski filološki susreti” su naučni skup iz oblasti filologije, odnosno lingvistike i nauke o književnosti, koji se održava svake druge godine u Sarajevu.

Ciljevi ove naučne manifestacije, pored razmjene naučnih spoznaja i dostignuća domaćih i inozemnih filologa, jesu jačanje istraživačkih kapaciteta bh. filologije te njeno međunarodno promoviranje i afirmiranje, a posebno u vezi s proučavanjem jezičke i književne baštine naroda BiH koja je, na žalost, još nedovoljno istražena, dok je u širim okvirima nerijetko i vrlo slabo poznata.

Prvi Sarajevski filološki susreti organizirani su 2010, a zatim i drugi 2012. godine.

SFS 3 bit će posvećeni temama lingvistike, jezika i opozicija u jeziku, pristupa analizi diskursa, nauke o književnosti, književnosti i rata, te Sarajevskog atentata u književnosti i kulturi.

–  Ovim temama želimo skrenuti pažnju na izrazito značajna pitanja za nauku, ali i pitanja od posebnog šireg značaja, na 100. godišnjicu od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata – navodi se u saopćenju Bosanskog filološkog društva.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close