Danas međunarodni dan osoba s invaliditetom

U Bosni i Hercegovini kao i širom svijeta danas će biti obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. decembar. Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić otvorit će danas u Sarajevu konferenciju povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Istim povodom, Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, uz podršku Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, MyRight iz Švedske i hotela Europa organizirat će prijem za predstavnike političkog, kulturnog i javnog života i novinare.

Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo organizira mnoge aktivnosti s ciljem da se široj javnosti i državnim strukturama ukaže na probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću te da istovremeno istaknu uspjehe koje postižu osobe s invaliditetom i njihova udruženja.

Helsinški parlament građana Banja Luka će na Međunarodni dan osoba s invaliditetom održati uličnu akciju pod nazivom “Nevidljivi/e“.

Namjera Helsinškog parlamenta građana jeste da skrene pažnju javnosti na položaj osoba s invaliditetom i to tako što će u Gospodskoj ulici biti postavljene crne siluete koje simbolišu nevidljivost i obespravljenost osoba s invaliditetom.

Kako navode organizatori, broj stanovnika s invaliditetom nije poznat, jer za cijelu BiH još ne postoje pouzdani demografski podaci.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u prosjeku 15 posto stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom. U skladu s tim, pretpostavlja se da u BiH ima oko 568.740 osoba s invaliditetom.

Prema podacima različitih analiza urađenih u nekoliko proteklih godina, oko 70 posto osoba s invaliditetom živi blizu ili ispod zvanične linije siromaštva, a samo stanje invaliditeta povećava mogućnost za nastanak siromaštva za 18 posto.

Također, zbog neprovođenja zakona djeca s invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju, osobe s invaliditetom starije od 65 godina nemaju pravo na tuđu njegu i pomoć, pravo na govorni softver za slijepa i slabovidna lica imaju samo osobe do 35 godina starosti, a 95 posto zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno s UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

“BiH je ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 2010. godine, ali ljudska prava zagarantovana Ustavom BiH kao i međunarodnim i domaćim dokumentima i dalje ostaju nedostupna osobama s invaliditetom koji su i dalje ‘nevidljivi’ članovi društva u BiH”, smatraju iz Helsinškog parlamenta građana.

Također, u Sarajevu će danas biti premijerno prikazan igrano-dokumentarni film ”Ljubovdan na Čarosu”, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Autori filma su djeca polaznici inkluzivne radionice Magacin Kabarea ”Dječija radionica kreativnosti i mašte”.

Radionica je dio kampanje ”Govorimo o mogućnostima” koju je realizirao UNICEF s domaćim partnerima uz podršku USAID-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

I Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” danas će obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom, učenici sarajevskih osnovnih škola posjetit će Centar gdje će družiti s učenicima tog centra. Centar “Vladimir Nazor” organizovat će predavanje i radionicu za roditelje u objektu “Škole u prirodi” u Čevljanovićima. Tema je “Značaj relaksacije u svakodnevnom životu roditelja za ojačavanje roditeljskih kompetencija”.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u oktobru 1992. god., na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju da se 3. decembra svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. god., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close