Danas je Međunarodni dan nestalih osoba

Porodice nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije danas će obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba, uz nadu da će se brzo pokazati rezultati jučer u Mostaru potpisane deklaracije koja bi trebalo da ubrza potragu za njima.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja napore porodica nestalih u obilježavanju ovoga dana, u podizanju svijesti o pitanju nestalih osoba, traženju odgovornosti od svojih vlada, te spremnosti da zajedno odaju počast nestalim osobama bez obzira na nacionalnost, etničke ili vjerske pripadnosti.

Inicijativa u BiH: 30. avgust proglasiti danom sjećanja za sve nestale osobe u BiH

“Udruženja porodica nestalih osoba iz 20 općina/gradova širom BiH će na identičan način postaviti simboličnu instalaciju u sklopu uličnih skupova širom zemlje. Prolaznici će imati priliku napisati odgovarajuće poruke, te ih postaviti na siluetu od stiropora koja predstavlja nestalu osobu. Porodice će dijeliti letke pozivajući vlasti da ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba, kao i da se više angažiraju u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih. Bit će naglašena želja da vlasti u BiH usvoje inicijativu da 30. avgust bude proglašen kao službeni “Dan sjećanja na sve nestale osobe u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz ICMP-a.

Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 24.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava.

Više od 22.000 žrtava je identificirano i predato porodicama kako bi bili dostojanstveno ukopani.

Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan, ipak u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 8.000 nestalih osoba.

Porodicama koje obilježavaju ovaj dan u Sarajevu će se pridružiti i grupa od 15 žena iz Iraka, koje i same imaju nestale članove porodice, a koje su u posjetu BiH i ICMP-u, kako bi stekle određena iskustva vezana za proces traženja osoba nestalih u sukobima i kršenjima ljudskih prava.

U bivšoj Jugoslaviji još 12.000 nestalih

Na Kosovu u centru Prištine, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Udruženja porodica nestalih će postaviti ulične instalacije 1.700 fotografija osoba u obliku sata, što predstavlja broj osoba koje se još uvijek vode kao nestalie od sukoba na Kosovu.

U Hrvatskoj, Unija udruga obitelji zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja će organizirati masovno okupljanje u Zagrebu, s više od 250 obitelji nestalih, te visokih državnih zvaničnika, kako bi obilježili ovaj datum i zagovarali usvajanje Inicijative da 2014. godina bude priznata od strane državnog parlamenta kao “Godina nestalih”.

U Srbiji, nekoliko Udruženja porodica nestalih, koje predstavljaju nestale osobe u sukobima u Hrvatskoj i na Kosovu će se okupiti u Beogradu kako bi odale počast nestalim članovima njihovih porodica. Komemoracija će početi minutom šutnje. Porodice nestalih će se nakon toga u povorci uputiti prema Tašmajdan parku gdje će položiti vijence na spomen ploču.

Od 40.000 osoba koje su nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, preko 70 posto je pronađeno, što je uspjeh bez presedana. Međutim, oko 12.000 osoba i dalje se vode kao nestale, navodi se u saopćenju.

bhrt.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close