-TopSLIDEKolumne

Danas je Lažni praznik rada u državi potlačenih radnika i nezaposlene mladosti

UZ MIRIS ĆEVAPA Danas je Lažni praznik rada u državi potlačenih radnika i nezaposlene mladosti

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se danas širom svijeta. 

U Bosni i Hercegovini neki će ga dočekati slavljenički iako razloga za slavlje nema. Nezaposleni će sada već u duhu tradicije “udariti” po jagnjetini i ćevapima na izletištima širom države. Administracija i uhljebljeni na državne jasle će se također pridružiti u slavlju. Savko po svojoj tradiciji. 

Rijetki će protestovati tražeći svoja radnička ili prava na posao. 

U Sarajevu, nakon konferencije zakazane u 11.00 sati, Saveza samostalnih sindikata slijedi nekoliko protesta.

Rudari su već na ulicama Sarajeva. Kako su i najavili iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine simbolično su se okupili na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Ranije su poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Okupljanje je počelo na platou Željezničke stanice u Sarajevu, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

U 11.30 sati na ulicama Sarajeva, tačije ispred zgrade Vlade FBiH bit će Sindikat metalaca FBiH, a istovremeno će s metalcima na istom mjestu stajati i članovi Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

U 12.00 kreće performans Irine Lovrić koji pred zgradom Parlamenta BiH organizuje Građanska akcija.

Sat poslije Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti organizuje prvomajski marš.

Protesti i ćevapi na dan međunarodnog praznika koji to odavno nije. Jer odavno radnik nema razloga da se raduje 1. maju. Mnogo ih  je radilo cijeli život i nikada nije dočekalo penziju, mnogi će provesti život i neće zaraditi penziju. 

Veliki broj će umrijeti a neće naplatiti potraživanja. 

Šta je onda 1. maj? Nije lo to praznik kojeg više nema, za radnike kojih više nema. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close