Kultura življenjaLifestyle

Danas je Evropski dan bez automobila: Hodajte, vozite bicikl, krećite se zdravo…

Bosna i Hercegovina je 2002. godine potpisala povelju evropske inicijative “U grad bez automobila” i od tada se u mnogim bh. gradovima raznim akcijama svake godine obilježava 22. septembar – Evropski dan bez automobila.

Obilježavanje je počelo 1998. godine u Francuskoj u vremenu kada je autmobilska industrija gotovo vladala svijetom, ali ipak jedan dan, šire središte Pariza, bilo je zatvoreno za automobile i to u dogovoru sa gradskim vlastima.

Samo dvije godine kasnije 760 evropskih gradova aktivno je provodilo ovu ideju i 2001. godine ta brojka se povećala na 1005 gradova, ali donjela i proširenje ideje sa jednog dana na cijelu sedmicu.

Od 16. do 22. septembra 2021. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom, zajedno sa udruženjem Giro di Sarajevo poziva sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju ,,Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close