LifestyleZdravlje

Danas je Dan bez cigareta

Danas se obilježava Dan bez cigarete, a stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duhanskih proizvoda katastrofalno.

Sa Medicinskog fakulteta Banjaluka kažu da je pušenje duvana i duvanskih proizvoda globalni javnozdravstveni problem, a borba protiv duvanskog dima je odgovornost cijele zajednice.

“Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko šest miliona ljudi, pri čemu u svijetu puši više od tri milijarde ljudi. Prema podacima Istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva iz 2011. godine, koje je u Republici Srpskoj proveo Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, učestalost pušenja odraslog stanovništva bila je 31,0%, pri čemu je postotak svakodnevnih pušača iznosio 28,7%, dok su 2,3% činili povremeni pušači. Najveći procenat svakodnevnih pušača pripadao je uzrasnoj grupi od 25 – 34 godine života”, kažu sa Medicinskog fakulteta.

Iz Klinike Jelena iz Banjaluka ističu apeluju na trudnice da ne puše , kao i da se ne puši i njihovoj blizini.

“Kod žena koje žele da se ostvare kao majke zbog konzumiranja cigareta čak za 40 posto se smanjuje vjerovatnoća začeća. Ne samo da konzumiranje cigarete ima velike posljedice po život majke i bebe nego i pasivno pušenje, to jeste boravljenje u prostoriji sa duvanskim dimom, ima negativne posledice čime želimo da skrenemo odgovornost okoline za zdravlje trudnice i bebe. Beba dolazi u kontakt sa štetnim materija putem krvi svoje majke preko placente i pupčanika”, kađuz iz ove Klinike.

Prema određenim analizama Bosna i Hercegovina se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci a trećinu žene.

Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti.

Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane ovom Konvencijom.

PREPORUKE ZA PRESTANAK PUŠENJA:

Donesite odluku o prestanku pušenja i nikada je ponovo ne preispitujte!

Zapamtite da se ne odričete apolutno ničega, naprotiv živjećete ljepše!

Zapitajte se čemu Vam služe cigarete i da li uopšte uživate u pušenju

U pušenju nema nikakvih dobrih strana, sve je puko zavaravanje i iluzija!
Prisjetite se vremena kada ste bili nepušač i upitajte se da li vam je tada trebala cigareta? Nije.

Posmatrajte nepušače dok piju kafu. Pa oni se ponašaju isto kao i vi dok uživaju u svojoj kafi bez cigarete. Cigareta njima nije potrebna, ali vjerujte nije ni vama. I opet zapamtite ne odričete se apsolutno ničega.

Iako se pojavi žudnja za cigaretom, vjerujte ta kriza kratko traje, a vi ste slobodni od robovanja cigaretama i budite ponosni na sebe.

Ne postoje istinski pušači. Vi ste samo jedan od miliona pušača koji su upali u zamku. Kao i milion drugih bivših pušača koji su bili uvjereni da ne mogu pobjeći od ovisnosti, a uspjeli su.

Nemojte čekati na trenutak prosvjetljenja. Nastavite živjeti. Uživajte u lijepim trenucima i trudite se nositi se sa ružnima.

Prava i jedina istina je da vam pušenje ne služi NIČEMU, zato odvikavanje od pušenja započnite već danas da bi vam sljedeće jutro i sva ostala jutra bila ljepša i zdravija.

Pomislite kako bi vaši najdraži bili sretni da ste već prestali sa pušenjem i zbog njih, a i zbog vas.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close