BiHKulturaPolitika

Danas je 28 godina od zločina nad Hrvatima u Trusini

TUŽNO SJEĆANJE: Danas je 28 godina od zločina nad Hrvatima u Trusini

Danas se obilježava 28. godišnjica od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica, gdje su pripadnici Armije RBiH upali u selo i ubili 18 civila hrvatske nacionalnosti te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i pol godina zatvora.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini izrekao i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, dok su Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni na 12, odnosno 10 godina.

Postupak protiv Zulfikara Ališpage, zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije RBiH, u ovom predmetu je 2014. godine bio odvojen zbog bolesti. Pred Sudom BiH sada mu se sudi zbog optužbe da je propustio da preduzme mjere kažnjavanja potčinjenih pripadnika ARBiH zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je prošle godine kao neosnovan priziv Mensura Memića koji je podnio protiv presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, koji je osuđen zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), podnio je apelaciju tvrdeći da mu je u cjelokupnom postupku prekršeno pravo na pravedno suđenje.

(SB/BHRT) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close