Dan šehida – Šta je TO!?

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji poginu braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu.

SINOVI Bosne i Hercegovine su ginuli braneći je kao borci Armije BiH

Pravo Rijaseta IZ BiH da u okviru svojih vjerskih ingerencija favorizuju interesne segmente društva, nije sporno.
Problem nastaje onda kada akteri društvene zbilje prihvataju takav pristup kao sitemsko rješenje. PRIVATIZACIJA branilaca BiH od strane političkih partija i vjerskih zajednica, u pravilu jednonacionalno, dugoročno je loša politika za ovu državu i njene građane.

Evidentno je da sredine s večinskim Bošnjačkim stanovništvom – vlašću, skoro, pa da ignorišu datume i ličnosti – sve ono što se ne uklapa u koncept vjerske zajednice ili prije svega SDA politike.

Svojevrsni  manifestacionizam proizveden uz podršku nevladinog sektora, koji kao brine o ratnim populacijama – taman onoliko koliko im se budžetskih sredstava podari za egzistencionalni minimalizam: baca u zaborav značajne datume i ličnosti, očuvanje dokumentarističke i arhivske građe – sve se svodi na srcedrapajući osnovnoškolski literalizam koji je prebukiran populističkom i vjerskom retorikom.

Da nije stvarno bilo bi smješno.
Da nije žalosno STVARNO bilo bi to SRAMOTNO.

M.H. – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close