-TopSLIDEBiHPolitika

Dan Oružanih snaga: Krajnje je vrijeme da Oružane snage dobiju adekvatan budžetski okvir

Povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine danas je u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana konferencija za medije, na kojoj je poručeno da je krajnje vrijeme da OS dobiju adekvatan budžetski okvir. 

Na konferenciji su se obratili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović.

Podžić je, sumirajući godinu koja je na izmaku, kazao da su i u 2022. Oružane snage ostvarile značajna dostignuća u smislu daljnje profesionalizacije i obučavanja za izvršenje najsloženijih zadataka.

– Možemo biti zadovoljni i ponosni na pripadnike Oružanih snaga. Važno je spomenuti uspješno završen ciklus ocjenjivanja u skladu s NATO konceptom operativnih sposobnosti, gdje smo realizirali tzv. NEL-2 ocjenjivanje jedne čitave deklarisane jedinice – “Borbena grupa lake pješadije”, koja je na završnoj vježbi ocjenjivanja “Kombinovani napor” ocijenjena najvišom ocjenom “Odličan”. Jedan od naših glavnih ciljeva na kojem smo radili bilo je praćenje programa reformi. Imali smo 67 aktivnosti – kazao je Podžić.

Dodao je da je povećan standard vojnika i starješina, te da je povećano i interesovanje za Oružane snage.

– Što se tiče sredstava i tehnike, država ne ispunjava svoje obaveze, koje su još 2017. godine usvojene na Vijeću ministara. To ide jako sporo. Očekivao sam, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, da će biti povećan budžet Oružanih snaga, ali tvrdim i mislim da će to nova vlast morati uraditi.

Ulaganje u odbranu je investicija, a ne trošak.

Dakle, u narednom periodu očekujemo veću podršku nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, kroz povećanje budžeta – poručio je, između ostalog, Podžić.

Generalpukovnik Senad Mašović je ovom prilikom naglasio da su Oružane snage kroz godine postojanja radile na jačanju i razvijanju i da su izrasle u respektabilnu vojnu snagu, vrlo specifičnu ali prepoznatljivu, kako u regionu, tako i šire.

– Oružane snage su i tokom ove godine pokazale da su na raspolaganju svim njenim građanima, te da su spremne za ispunjavanje svih obaveza. Iako smo imali finansijski zahtjevnu godinu, ostvarili smo dobre rezultate.

U kontinuitetu Oružane snage nemaju adekvatnu podršku, ne možemo sami bez pomoći nadležnih institucija.

Krajnje je vrijeme da Oružane snage dobiju adekvatan budžetski okvir. Oružane snage su najznačajniji faktor. Bez sigurnosti nema ni ekonomskih investicija, ni međunarodnih investicija. što trebamo imati na umu. Ulaganje u Oružane snage je ulaganje u budućnost – kazao je Mašović.

Oružane snage Bosne i Hercegovine kroz svoj angažman, noseći zastavu Bosne i Hercegovine, najbolji su ambasador naše zemlje, smatra Mašović.

– Nastavit ćemo s procesom zanavljanja, a najveća investicija jeste ulaganje u kadar. Također, napominjem da je ljudski život za nas najveća vrijednost, i u budućnosti ćemo biti posvećeni humanoj misiji – istaknuo je Mašović.

Na kraju, svim pripadnicima, ali i građanima Bosne i Hercegovine, uputili su čestitku povodom Dana Oružanih snaga. 

(Preporod.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close