Dan kompanije: BH Telecom prilagođava se potrebama tržišta

BH Telecom upriličio je deseti svečani prijem povodom Dana te kompanije. Brojnim zvanicama i uglednim gostima prezentirani su rezultati i  naredni koraci.

Generalni direktor Mirsad Zaimović kazao je da se trenutno vode tri paralelna i izuzetno kompleksna procesa. Prvi je reorganizacija kompanije, drugi redizajn ponude usluga, a treći je proces izgradnje korporativnog imidža i promocija društveno odgovornih aktivnosti.

“Svjesni smo da organizaciju kompanije treba prilagođavati potrebama na tržištu. Započeli smo procese da bismo sačuvali BH Telecom kao najbolju kompaniju u vlasništvu države”, istakao je.

Podsjetio je da je ta kompanija u posljednjih deset godina u budžet FBiH, samo po osnovu dividende i poreza na dobit, uplatila više od milijardu KM, što je, kako je Zaimović rekao, otprilike vrijednost kapitala BH Telecoma u ovom trenutku.

Od uvođenja PDV-a uplatili su 430 miliona KM po tom osnovu.

“Zahvaljujući tome što smo mi stabilna firma s 3.500 zaposlenih unijeli smo vrlo značajna sredstva u penzijski, zdravstveni i fondove za zapošljavanje. Radi se o 250 miliona KM u zadnjh deset godina za fond penzijskog i invalidskog osiguranja”, dodao je.

Naglasio je da su putem konkursne procedure dodijelili  250 stipendija najboljim studentima visokoškolskih ustanova u Federaciji i uposlili 300 pripravnika, a osnovnim i srednjim školama donirali oko 2.200 računara i 800 multifunkcionalnih uređaja.

Svečanosti BH Telecoma prisustvovao je i predsjednik FBiH Marinko Čavara, koji je novinarima kazao da prezentirani rezultati raduju te da je BH Telecom važan privredni subjekt u Federaciji.

“Ovo je javno preduzeće Federacije BiH, samim tim mora osigurati najkvalitetnije usluge koje može pružiti građanima, one trebaju biti po najnižim cijenama, a isto tako mora imati određenu količinu dobiti koja će omogućiti kvalitetan razvoj i pružanje maksimalno dobre usluge i privredi i svakom stanovniku BiH”, kazao je Čavara.

Odlukom Uprave Društva, donesenom 2004. godine, 5.septembar je proglašen za Dan BH Telecoma d.d. Sarajevo, a godinu dana kasnije prvi put je proslavljen. Taj datum za Dan kompanije odabran je zbog toga što je 5. septembra 1993. uspostavljena telekomunikaciona veza, uprkos ratnim djejstvima i puštena u javni saobraćaj.

Uspostava međunarodnih veza u to vrijeme bila je od neprocjenljivog značaja za građane i državu. Na taj dan, prije 22 godine, tadašnji zaposlenici PTT-a su putem međunarodnog koda 387 uspostavili internacionalnu satelitsku vezu na relaciji Bosna i Hercegovina – Švicarska putem EUTELSAT-a.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close