Dan kada smo zajedno poraženi

Radnički protest u Bosni i Hercegovini, počeo u Tuzli ovoga februara, tog prvoga dana protesta probudio je nadu. Uspavana djeca Bosne i Hercegovine, gladna i bosa, kao da su spontano namirisala vrijeme da se vlastima pokaže da se ovako, istinski, više ne može. Dozlogrdilo…

Mirno i dostojanstveno, činilo se. Poput one famozne slike s JMBG protesta u kojem djevojčica, obučena u roze majicu i bermude, dvojici specijalaca donosi flaše s vodom.

Obespravljeni radnici, penzioneri u kandžama propasti, djeca koja ne vide budućnost, roditelji koji im ne mogu priuštiti više od parizera…spontano su se okupljali. Dio političara dao im je podršku, kao i međunarodna zajednica, javnost je u kratkom roku sve glasnije aplaudirala što nije morala čekati oktobar i vrijeme izbora da pokaže da je sita svega. I birokratske aparature koja guta njihove pare, i državnih parlamentaraca koji zločince zovu herojima, i bogtepito koliko nivoa vlasti, i budzašto sastanaka na kojim se obećavalo Sejdić-Finci rješenje, a postavljale nove prepreke na evropskom putu, i silnih laži koje smo čuli (i, treba i to reći, odlučili progutati…) u posljednjih 20-tak i kusur godina.

Ipak, umjesto dana kada smo dostojanstveno trebali pokazati otpor kriminalu, kada smo trebali „vratiti Valtera“, stvorili smo dan u kojem smo ubili sopstvenu historiju.

Razularena adrenalinska rulja, nakon što je otjerala stvarne, obespravljene demonstrante, odlučila je popaliti i ono malo historije što smo je kroz burne godine uspjeli sačuvati. Stoljetne zgrade koje guta plamen, nezaštićeni vatrogasci i policajci, povrijeđeni očevi, majke, braća, sestre, komšije, prizori opljačkanih trafika i srušenih tramvajskih stajališta…

Ovo su samo neke od rečenica koje ću upamtiti iz 7. februara 2014.:

I zato, ovaj dan mora stati i ostati kao tek strahotan podsjetnik kako nam malo nedostaje da se pretvorimo u nešto protiv čega smo se ne tako davno borili – neljude.  Prava treba tražiti dostojanstveno, ljudski, postojano i smisleno. Borimo se protiv kriminala i korupcije u vlasti, svi, krenimo redom od svojih mikrosvjetova, i obrazujmo sebe i ostale, uredimo svoje društvo. Borimo se za bolju državu, kad dođu izbori – RAZMIŠLJAJMO – čitajmo programe stranaka i uključimo se na pravi način. Glasajmo, ne palimo. Uključimo se istinski u procese, nije dovoljan samo lajk, i djelujmo preventivno, a ne onda kada je, za neke, možda već kasno.

Sedmi februar 2014, dan kada smo svi, zajedno, poraženi. Ne ponovilo se.

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close