Dan grada Sarajeva: Ko kaže da se ‘92 ne može ponoviti, ne poznaje ove prostore!

Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine su bili prva organizirana, oružana patriotska formacija koja je stala u odbranu države, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Jusuf Pušina, bivši ministar MUP-a i aktuelni predsjednik Udruženja „Prijatelji BiH“.

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u kojem je glavni grad prije 69 godina oslobođen, a potom 1992. godine ponovo napadnut, Pušina ističe važnost tih historijskih datuma, ali i ulogu patriotskih snaga sigurnosti.

– Među onima koji čine taj sistem ima dovoljno patriota koji su i ranije bili spremni da stanu u odbranu BiH, ali sam uvjeren da ih ima i sada. Ti patrioti se mogu suprotstaviti svakoj opasnosti koja prijeti BiH – kaže Pušina.

Sjećajući se događaja iz aprila 1992. godine, Pušina podsjeća da se kompletan srpski dio policije tada odvojio i stao na stranu agresora. Na pitanje da li je takav scenarij moguć i danas kada tenzije i napadi na državnost ne prestaju, Pušina kaže da je to kompleksno i teško pitanje.

– Svako ko kaže da se BiH ne može ponovo desiti ‘92., onda on ne poznaje globalna događanja na ovim prostorima. Svi smo  i 1992. godine mislili da se nam se to ne može desiti, ali se ipak dogodilo. Mislili smo da nam se ne može desiti ni 2014., ali se desila – rekao je Pušina.

Mada, dodaje on, siguran je da su probosanske snage danas svjesne situacije u kojoj se nalaze, čak možda svjesnije nego ‘92 godine.

Policijski sistem koji trenutno imamo u BiH treba mijenjati i učiniti efikasnijim. Dražavu i čini državom upravo njezina sigurnost i aparat koji je garantira – kaže Pušina.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close