Damir Imamović sevdah predstavlja u Indiji

Putovanje u Indiju za Damira Imamovića i njegovog kolegu, perkusionistu iz “Sevdah Takhta” Nenada Kovačića veliki je izazov. Njih dvojica učestvovat će na muzičkom samitu “Ethno India”, koji će biti održan od 23. februara do 3. marta i na kojem će učestvovati više od dvije stotine umjetnika iz cijelog svijeta.

Prenijeti znanje

– Nenad je već imao priliku svirati na “Ethno Croatia” i “Etno Denmark” događajima, a ovaj put idemo zajedno. Ovo će biti i moja prva posjeta Indiji. Program samita čine koncerti i radionice, a njegov koncept je da svi uče od svakoga. “Ethno India” dešava se u jednom malom selu na sjeveru ove zemlje koje se zove Pradeš i mi ćemo u njemu svirati koncerte. Radujem se ovom putovanju – priznaje Imamović.

Prije odlaska u Indiju očekuje ga putovanje u Sloveniju, gdje će predstaviti svoje mlađe kolege Ermina Čalkića, Jusufa Brkića i Emira Efendića. Riječ je o polaznicima projekta “Sevdah pogon”, koji je na inicijativu Imamovića pokrenut prošle godine.

– Slovenci dobro prate šta se dešava u sevdahu i redovno organiziraju koncerte. Veoma je dobro to što se dešava i da priliku za nastup imaju pjevač Čalkić, sazlija i pjevač Brkić i gitarista Efendić. Njihov talent i energiju upoznao sam tokom održavanja “Sevdah pogona” u Sarajevskom ratnom teatru i drago mi je što će 1. februara izaći pred publiku u Ljubljani – govori Imamović.

Izuzev što interpretira sevdalinku, Imamović se njom godinama studiozno bavi, a ljubav prema tradicionalnoj muzici naslijedio je od oca Nedžada i čuvenog djeda Zaima, čiju biografiju namjerava objaviti. Ističe da mu je vrlo važno svoje znanje prenijeti na druge i upravo zato u mnogim evropskim zemljama održava radionice pod nazivom “SevdahLab”.

Santa leda

Takvo četverodnevno predavanje desit će se iduće sedmice u sarajevskom Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

– Danas je popularno tridesetak sevdalinki i svi se vrte oko toga. Ona je puno bogatija nego što se predstavlja i to je samo loša strana svakog trenda. Iste pojave imate i u drugim muzičkim žanrovima i u klasičnoj muzici. Svi pjevaju deset džez standarda i pet popularnih arija. „SevdahLab” za mene je veoma važan – naglašava Imamović.

Iako se mnogi zalažu za njeno očuvanje, sevdalinka je u BiH još neotkrivena poput sante leda.

– Tako je, vidi se samo vrh, ali ne i cijeli ledenjak. Zato su ponekad neki ljudi kritični prema mome radu. Recimo, kada čuju ono što ja radim, reagiraju kao da nije to sevdah. Ali, to ima svoju dobru i lošu stranu i da se dobro poznatim sevdalinkama interpretatori mogu služiti samo na početku svoje karijere i da bi vremenom trebali naučiti više – kaže Imamović.

Uspješna obrada

Prije nekoliko dana na YouTubeu je objavljen remiks sevdalinke “Što te nema”, koju je snimio “Sevdah Takht”, a interesiranje publike je iznenađujuće.

– Remiks je uradio Beograđanin Dobrivoje Milijanović, koji se inače bavi elektronskom muzikom. Za samo desetak dana ta verzija imala je više od 15.000 pregleda. To je nevjerovatno – zadovoljno zaključuje Imamović.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close