Dabrowski: Rusija vreba prilike u BiH, Dejton je mrtav

Analitičar Nathan Dabrowski analizirao je za Fair Observer trenutnu političku situaciju u BiH, istakavši da je Dejton mrtav te da Rusija vreba prilike u BiH nastojeći se ponašati kao veliki brat za RS.

(Klix.ba)

Na samom početku analize citirao je bivšeg visokog prestavnika u BiH Paddyja Ashdowna koji je svojevremeno izjavio da je Dejtonski sporazum bio odličan za zaustavljanje rata, ali veoma loš za formiranje države.

“Najava referenduma u bh. entitetu Republika Srpska mogla bi ugroziti Dejtonski mirovni sporazum dvadeset godina nakon potpisivanja. Rusija vreba u BiH i želi razbarušiti perje na granicama EU”, navodi Dabrowski za Fair Observer.

Ističe da istog dana kada je u ukrajinskoj regiji Krim održan referendum o otcjepljenju iz Rusije stigla snažna podrška Republici Srpskoj.

Prema njegovoj analizi BiH je još jedna država gdje Rusija pokušava umanjiti uticaj zapadnih zemalja.

“Zahvaljujući toj saradnji i predsjednik RS Milorad Dodik i Rusi dobijaju što žele. Dvadeseta godišnjica Dejtona mogla bi biti i posljednja godišnjica”, upozorava Davrowski.

Napominje da Dodik predstojećim referendumom ubrzava korak u ostvarenju svoje misije – što više olabaviti veze RS-a sa BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close