Kolumne

Da sam ja Emir

Da se odmah razumijemo: Emira poznajem lično, već dugi niz godina. Drag mi je insan, veliki patriota i Bošnjak. Cijenim njegov umjetnički opus, a još više njegov patriotizam i nedvosmislenu opredijeljenost kad su mnogi drugi kalkulisali. Dobro, imao je i par nepotrebnih gafova, ali niko nije bezgriješan. No, ono što me jako razočaralo kod njega je to što je dozvolio da ga zlurada ekipa izradi k'o najvećeg naivca i snimi video klip u ponižavajućoj ulozi. Očekivao sam poslije toga (a to se desilo oko Nove godine) da se lično oglasi, da objasni o čemu se radi, da se izvine, traži oprosta i da nam (njegovim prijateljima, iskrenim fanovima, političkim saborcima) da bilo kakvo obrazloženje, da sebi pribavi neku olakšavajuću okolnost, da možemo našim dušmanima izbiti iz ruku slast naslađivanja. Ali ništa ne bi od toga!

A da sam ja kojim slučajem Emir, ja bih se potrudio u svakom momentu biti svjestan tereta političke funkcije. Hej, nije šala u Predsjedništvu SDA biti, i to kao kandidat našeg lidera Bakira! Prvo što bih učinio: tražio bih izvinjenje od cjelokupne javnosti, a zatim dao neopozivu ostavku na tu političku funkciju. A što se tiče ponude za mjesto ministra kulture u Kantonu Sarajevo ni to ne bih ni u snu prihvatio, barem ne u ovom mandatu. Jer, svaki propust, svaka greška, pa i neodmjerena izjava u politici se skupo plaća.
Da i to razjasnim: Emir je i dalje moj prijatelj, moj brat, i dalje mi je drag, ali za tu glupost mora platiti potrebnu cijenu.
Molim našeg predsjednika Bakira, članove Predsjedništva SDA, članove IO SDA i članove Kadrovske komisije da dobro sve izvagaju, da povedu računa o mišljenju baze – te da za ministra kulture KS predlože osobu bez nepotrebnih mrlja u karijeri. A Emir, neka malo pričeka…

Autor: Alaga Ajdinović, član GO SDA BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close