-TopSLIDEBiHPrivreda

Da li Vlada premijera Novalića ima razloga za hvalu?

Piše: Borivoje Simić

Vlada Federacije BiH pohvalila se povodom godišnjice svog rada kako je zaslužna za pozitivne ekonomske trendove – rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti, te kresanje broja zaposlenih u javnoj upravi.
Objektivna analiza, koju je proveo portal Indikator.ba, međutim, ne potvrđuje sasvim ove konstatacije. Naime, ne može se ustvrditi kako se u Federaciji BIH dogodio naročit zamah ekonomskih aktivnosti.

Krenimo redom:

1. Rast BDP-a

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku na godišnjem nivou BDP u FBiH 2015. godini, kao zbir tromjesečnih procjena (konačnu brojku još čekamo), realno je veći za 2,9% u odnosu na 2014. godinu.
Ova brojka izgleda optimistično nakon mršavih 1,2 posto rasta u 2014. godini i mogla bi se uzeti dobrim pokazateljem da nije posljedica niske osnovice iz prethodne 2014. godine usljed pada ekonomskih aktivnosti izazvanog poplavama.
Ekonomske aktivnosti jesu ubrzane budući da je industrijska proizvodnja rasla po stopi od 2,2 posto, a izvoz porastao 6,3 posto, ali sve to je nedovoljno za hvale vrijedan rezultat.

2. Nezaposlenost

Broj nezaposlenih u FBiH iznosio je na kraju 2015. godine 390.204 i manji je tek za 1.233 osobe u odnosu na isti period 2014. godine, kada je bilo 391.427 nezaposlenih.
Vještačko popravljanje brojki kroz desetine miliona izdvojenih za subvencije za novo zapošljavanje vjerovatno će naduvati statistiku u ovoj izbornoj godini, ali tek će biti jasno da li i koliko je zaposlenost povećana a nezaposlenost smanjena kada vrijeme subvencioniranja prestane i poslodavci se suoče s dilemom o daljem angažovanju primljenih zaposlenika.
Nasuprot ovoj statistici, podaci iz Ankete o radnoj snazi, a koja se izračunava prema metodama Međunarodne organizacije rada (ILO) pokazuju da je nezaposlenost povećana u 2015. godini za 0,7 posto, sa 28,4 posto na 29,1 posto.

Kada je u pitanju zaposlenost, u januaru ove godine, a to je posljednji dostupni podatak Federalnog zavoda za statistiku BiH, u Federaciji je bilo 450.419 zaposlenih što je povećanje tek za jedan posto u odnosu na isti period 2015. godine.

3. Zaposleni u javnoj upravi

Premijer Novalić kazao je da smanjen broj u javnoj upravi za 1.759 osoba, te da su postignute značajne uštede kroz uvedeni moratorij na zapošljavanje.
U januaru ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku bilo je 48.193 zaposlenih u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju u FBiH, statističkoj grupi djelatnosti koju tretira federalna statistika.
Taj broj je za 1,6 posto manji nego u istom periodu kada je bilo 48.931 zaposlenih u ovom sektoru, što znači da je brojka manja za 738 osoba.
Osim brojki, teško je uvjeriti se u tvrdnje da moratorij na zapošljavanje funkcioniše kada se istovremeno veliki broj oglasa o novim radnim mjestima i dalje objavljuje na stranici Agencije za državnu službu FBiH.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close