- VIJESTI-TopSLIDEBiHPolitika

Da li Šefik Kurdić poziva na džihad?

PROFESOR NA ZENIČKOM FAKULTETU:

“Prije sto godina nije bilo nijednog nevjerničkog uha, a sad bi uzeli pola Bosne. Muslimani mogu biti samo gazije ili šehidi, dušmani ima da drhte…”

Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, prije nekoliko dana je održao predavanje u Omladinskom Kulturnom Centru Gradačac. Gotovo cijeli govor posvetio je mobilizaciji muslimana i pozivanju na džihad…

U uvodu je konstatirao da je BiH pretrpjela nekoliko genocida, te da se međunarodna zajednica i dalje “zabavlja s nama”, šaljući drugorazredne političare da se ismijavaju i šuruju s dušmanima, misleći pritom očigledno na susjedne zemlje i druga dva konstitutivna naroda.

Nakon nešto blažeg dvominutnog uvoda počela je priča o borbi muslimana, očigledno ratne prirode.

“Prije stotinjak godina Safveg-beg Bašagić kaže da nije bilo u Bosni gotovo nijednog uha nevjerničkog, tj. pravoslavnog i katoličkog, a onda su počeli biti kmetovi ovim begovima i lagano se naseljavali. Prije sto godina niste imali gotovo nikoga ovdje. Odjednom, pogledajte, sad bi oni pola Bosne da uzmu. Hajd´ što bi ovi uzeli pola Bosne, hoće i ovi neku Herceg Bosnu. Zamisli sad, pustiš ga u kuću, ti si bio beg, on ti je bio kmet, sluga, i sad sluga postaje jedan od glavnih ljudi ovdje.”

Nastavio je dalje jednako žestoko:

“Musliman može biti samo gazija ili šehid. Kad to znaju, naši dušmani ima da drhte. Nema oružja koje može tebe pobijediti. Koga Allah voli, nema šanse da ga pobijede i unište.”

Izdvojili smo uvod govora koji je sam po sebi dovoljno ilustrativan. U nastavku dugačkoga govora pozivao je nedvosmisleno i eksplicitno na džihad. Ako vas baš jako interesira, poslušajte…

Dnavnik.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close