Da li pozivi na bojkot hrvatskih proizvoda utiču na trgovačke lance?

Sve je glasnije “ne” hrvatskim proizvodima među bh. građanima otkako se Hrvatska usprotivila izvozu našeg mlijeka u zemlje Evropske unije.
Na bojkot hrvatskih proizvoda najviše pozivaju poljoprivredni proizvođači koji su pogođeni odlukom o privremenoj obustavi izvoza bh. mlijeka u zemlje EU-a.

– Ako ne bude povoljan ishod iz Brisela i Sarajeva tada ćemo napraviti štab za zatvaranje granice prema Hrvatskoj i Evropskoj uniji za sve robe koje dolaze iz Hrvatske. Ništa neće moći ući u BiH, kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS.
U najvećem hrvatskom trgovačkom lancu nisu komentarisali najavljeni bojkot ovih proizvoda.
– Mi ćemo i dalje kao i do sada raditi na boljem asortimanu i podršci domaćim proizvođačima, cijeni i usluzi naših kupaca, i to je naš glavni cilj. Bilo koji vid međudržavnih odnosa mi ne bismo komentarisali, navode iz Konzuma.

Iz suparničkog domaćeg lanca Bingo kažu da sve prekratko traje da bi se mogle raditi analize,
– Po reakcijama javnosti mi zaista očekujemo da će se u narednom periodu povećati prodaja domaćih proizvoda, kaže Tatjana Paunovski, portparol kompanije Bingo.

Ekonomski strućnjaci upozoravaju da bojkot hrvatskih proizvoda nije adekvatna mjera jer na taj način građani rade posao bh. političara, ali i ističu potrebu da građani kupuju domaće proizvode.

– Ono što bi bila jedna, uslovno rečeno normalna, kontramjera u međunarodnim trgovinskim odnosima je da BiH isto tako zabrani uvoz mlijeka iz Hrvatske, kaže ekonomski analitičar Damir MIljević.

Analitičar Zlatko Hurtić kaže da pozivi za kupovinu domaćih proizvoda ne treba da dolaze samo od građana i sa društvenih mreža nego moraju stalno biti potencirani od naših vlada.
– To je legitimno naše pravo i na kraju krajeva Hrvatska treba da dobije poruku da njihovi proizvodi nisu jedini na našem tržištu, ističe Hurtić.

Iz nadležnih ministarstava vanjskih poslova i trgovine i ekonomskih odnosa BiH za BHT1 je potvrđeno da nije razmatrana mogućnost kontramjera te da će narednih dana naša zemlja zauzeti konačan stav o tome nakon što budu upoznati sa ishodom sastanka sa predstavnicima Komiteta za zdravu hranu i zdravlje životinja u Briselu na koji su bh. stručnjaci otputovali.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close