Da li povećati akcize na cigarete?

Nakon što su od nove godine cigarete poskupjele, prihod od akciza u prvih pet mjeseci nije rastao, opao je.

A kod nas kad novca zafali, kao da je samo jedan princip – povisi harač.

Sead Hadžimusić izvršni direktor komercijalnih poslova FDS-a kaže: “Sada se pribjegava novim nekim rješenjima, a to je, dakle, povećanje akciza, što će dodatno ruinirati tržište BiH, dodatno će nastati nered na tržištu BiH, i sa stanovišta potrošnje i sa stanovišta ilegalnog tržišta.”

Ilegalno tržište i jeste prvi razlog zbog kojeg povećanje akciza ne rezultira težom državnom kasom. Je li onda ponovno dizanje nameta rješenje?

“Znamo iz iskustva da povećanjem određenih nameta ili trošarina i akciza nije, u pravilu se i ne dešava povećanje prihda, jer tada su jača motivacija za crno tržište i određene linije i proradi konkurencija,” rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina.

Ne samo da je proradilo, procvjetalo je crno tržište rezanog duhana.

Stoga Adisa Omerbegović-Arapović, dekanesa Ekonomskog fakulteta SSST-a, kaže: “Efektivnija bi mjera, naravno, bila da se pozabavimo time da nađemo načine da ograničimo rad sive ekonomije da to bude više pravedno prema onima koji posluju u okvirima zakona. Bilo kakvo povećanje utječe na njihovo poslovanje i samo još više otežava njihovu borbu na tržištu.”

Na otvorenom, ionako nezaštićenom tržištu, gdje je domaći proizvođač isti kao i svaki drugi.

“Mislim da bi država u tom smjeru kroz kvalitetan inspekcijski nadzor i svođenjem tržišta u legalne tokove mogla da pomogne i Fabrici duhana i ostalim učesnicima na tržišttu”, kaže Hadžimusić.

“Ako imamo toliku javnu administraciju, pitam se zašto nije moguće preusmjeriti snage da bismo radili na tome da inspekcije, ustvari, budu mnogo jače, da budu mnogo češće”, smatra Omerbegović-Arapović.

“Cilj je da se to uredi i da se stavi pod nadzor po uzoru na države, odnosno zemlje koje imaju uređene te sustave” , izjavio je Krajina.

Jer kad je zemlja neuređena, džaba je povećavati namete, neće stići tamo gdje bi trebali.  Ali tješe nas – imamo cilj sve urediti.

(Izvor: NTV Hayat)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close