BiHPolitika

Da li OBA BiH prijeti raspad “po nacionalnim šavovima”?

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) je u rasulu zbog objelodanjivanja dokumenta koji otkriva planove za obavještajne aktivnosti protiv Srbije, saznaje “Euroblic” od izvora iz bezbjednosnih struktura.

Ovaj list piše da je objavljivanje detalja akcije “Ušće” izazvalo “tektonske poremećaje u OBA”.

“Direktor OBA Osman Mehmedagić i ostali bošnjački kadrovi u agenciji već danima pokušavaju da saznaju ko je kriv za curenje informacija, dok srpski obavještajci čekaju na zvanične stavove institucija Republike Srpske o aferi”, naveli su sagovornici “Euroblica”.

Oni kažu da se u ovom trenutku ne zna da li će zbog ove akcije “stradati” Mehmedagić i njegovi neposredni potčinjeni koji su planirali akciju ili oni za koje se sumnja da su informaciju proslijedili srpskim medijima.

Da OBA prijeti potpuni raspad “po nacionalnim šavovima” potvrđuju i prva reagovanja srpskih i bošnjačkih zvaničnika na aferu koja je uzdramala region.

Dok zvaničnici iz Republike Srpske zahtijevaju hitnu istragu o tome ko je naredio da se protiv susjedne države i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma pokreću neprijateljske obavještajne akcije, političari i javnost u Federaciji BiH traže odgovornost onih koji su povjerljive obavještajne podatke dostavili medjima.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close