Da li će BiH blokirati svoje građane?

U Zagrebu su parafirani ugovori između BiH i Hrvatske o prelasku granica. Upućeni su na usvajanje po hitnoj proceduri, kako građani BiH ne bi imali problema. Ali teško da će doći do zasjedanja državnih institucija.

Ugovori na koje je sinoć stavljen paraf delegacija Hrvatske i BiH a koji regulišu prelazak hrvatske granice nakon 1. jula, na stolu su Savjeta ministara BiH. O njima bi se trebalo raspravljati po hitnom postupku. Za usvajanje je ostalo još 15 dana ali sudeći po trenutnoj političkoj situaciji u BiH, to se neće ubrzo desiti. Tim više što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda odbio da zakaže sjednicu navodeći da za to ne postoje uslovi, obzirom na demonstracije koje su prema njegovom mišljenju politički instruisane. To misle i predstavnici iz RS kojima su, kako kaže Dušanka Majkić poslanik SNSD-a njihovi životi ispred prelaska granice sa Hrvatskom: “Ako očekujete da vam kažem da će interesi građana BiH biti iznad života predstavnika RS, reći ću vam da nisu. I kada mi budemo tamo sigurni, to pitanje će biti rješeno”.

Neusvajanjem parafiranih ugovora BiH bi došla u situaciju da od 1. jula granica sa Hrvatskom bude zatvorena za promet ljudi i roba. „To se ipak ne bi trebalo desiti“, smatra Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, nadajući se da će pobijediti razum političara: “Lično cijenim da su se strasti smirile i da će svi procjeniti važnost trenutka, u danima ulaska Hrvatske u EU, što bi u slučaju odsustva reakcije Savjeta ministara koštalo građane BiH”.

Vanredna sjednica NSRS

Za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS sa jednom tačkom dnevnog reda. Raspravljaće se samo o novonastaloj situaciji nakon protesta u Sarajevu i blokade Parlamentarne skupštine. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić ponovio je uoči sjednice da RS ne traži bojkot institucija: “Ono što mi tražimo je bezbjedan rad institucija i da svi naši predstavnicima mogu bez pritiska da rade”.

Poslanici bi, kako se nezvanično saznaje trebali na sjednici ponuditi alternativna rješenja za zasjedanje Savjeta ministara i parlamenta, odnosno nove lokacije na kojima bi se zasjedalo a kao jedna od opcija pominje se Brčko, kao zajednička teritorija RS i Federacije BiH. Anto Domić, gradonačelnik Brčkog rekao je lokalnim medijima da institucije BiH imaju pravo da funkcionišu i u distriktu, što je definisano i Dejtonskim sporazumom:”Ukoliko se Savjet ministara i Parlament BiH opredijele za ovu aktivnost, distrikt će biti dobar domaćin”.

Mladen Ivanić delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i lider PDP-a procjenjuje da će vlast naći načina da u što skorijem roku pronađe rješenje za sva otvorena pitanja: “Moja procjena je da će oni naći način da sjednu, da li će to biti u Mostaru ili negdje drugdje ali će naći način da usvoje ove ugovore jer bez toga građani neće moći da uđu u Hrvatsku a time i u EU”.

Srbi nemaju razloga za strah

„Eventualno izmještanje državnih institucija iz Sarajevu u Brčko ili neki drugi grad nije potrebno“, slaže se Azra Hadžiahmetović navodeći da poslanici iz RS nemaju razloga za strah, kada je riječ o njihovoj bezbjednosti: “Što se tiče Savjeta ministara ono je operativni organ i ono može zasjedati i u Sarajevu i na nekom drugom mjestu ali bezbjednosni razlozi koji bi eventualno rukovodili članove Savjeta ministara da izmještaju lokaciju, zaista ne stoje. To se mnogo više koristi kao mehanizam da se opravda nečinjenje”.

Sjednice na entitetskoj liniji?!

Radi daljeg funkcionisanja Savjeta ministara BiH, Bevanda je zatražio od ministra bezbjednosti i bezbjednosnih agencija da dostave izvještaj i analizu događaja u Sarajevu prethodnih dana, te da preduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje osigurati bezbjednost svih čije je radno mjesto u zgradama institucija BiH. 1997. godine, u vrijeme formiranja zajedničkih institucija, srpski predstavnici predlagali su održavanje sjednica na entitetskim linijama, u zgradama koje bi u svakom entitetu imale ulaz odnosno izlaz.
Autor: Dragan Maksimović
Odg. urednica: Jasmina Rose
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close