Da li BiH zaista dobija elektorske izbore?

Pregovori predstavnika političkih partija u BiH sa Delegacijom EU u vezi s načinom provođenja presude “Sejdić i Finci” najbliži su kompromisnom dogovoru o direktnom, odnosno elektorskom sistemu izbora, pri čemu tek treba usaglasiti modele izbornih jedinica

(Nezavisne)

Kako je pojasnila Lidija Korać, član Predsjedništva SDP-a, u ovom momentu vode se razgovori “o direktnom izboru i simetričnim rješenjima”, javljaju Nezavisne novine.

“Sigurno je da su stranke spremne za rješenje, a SDP će biti konstruktivan. Ukoliko dođemo do kompromisa da to bude elektorski sistem izbora, to bi bio direktan izbor koji bi omogućio svim građanima BiH da budu kandidati na izborima, čime bi bio ispoštovan Ustav, ali i Evropska konvencija o ljudskim pravima”, ističe Koraćeva, koja naglašava da je u ovom procesu EU samo partner i da zasad nisu izlazili sa zvaničnim prijedlogom.

“I stavovi stranaka iz RS su jasni i oni su za direktan izbor”, zaključuje Koraćeva.

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, nedavno je ostavio otvorenom mogućnost elektorskih izbora, pri tome naglasivši kako je moguće samo rješenje po kojem bi RS ostala jedna izbora jedinica.

“Ukoliko dođe do toga da treba urediti neki kompaktan sistem, onda je moguće da se BiH odredi da ima recimo 16 elektora, da Federacija dobije 10, a RS šest, i da onaj ko na neposrednim izborima u RS dobije većinu i bude izabran bude nosilac tih šest elektora. Znači, za RS nema elektorskih izbora po principu izbornih jedinica, jer je RS jedna izborna jedinica”, rekao je nedavno Dodik.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, stranke koja bi mogla da ima odlučujuću ulogu u konsultacijama, potvrdio nam je danas da su dva HDZ-a, SDP i SBB, kao nova federalna četvorka, najbliži dogovoru o direktnim izborima, pri čemu bi se o modalitetima izbornih jedinica tek razgovaralo.

“Naš stav je i dalje da to bude neizravan izbor, ali smo otvoreni za sve opcije. U ovom trenutku svi su bliži direktnom izboru, što nama nije neprihvatljivo, ali uz uslov da niko nikome ubuduće ne bira predstavnike”, rekao je Lovrinović.

Prema njegovim riječima, dogovor ne treba očekivati danas ili u ovoj sedmici, ali sigurno do kraja mjeseca, kako bi 14. aprila u Mostaru stranački lideri potpisali konačni tekst sporazuma sa predstavnicima EU.

“Ni za SDA elektorski sistem izbora nije neprihvatljiv, ali je ključno kako će biti dogovoren kompenzacijski utjecaj na konačne izbore”, kaže Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i član pregovoračkog tima ove stranke. On zaključuje da elektorski sistem u sebi sadrži direktan izbor, podrazumijeva postojeće izborne jedinice, pa ja kao takav i prihvatljiv.

“Prihvaljivo nam je i to da kompenzacijski dio mandata utiče u jednoj mjeri na konačan izbor, međutim, apsolutno je neprihvatljivo da to bude 50 posto kompenzacijskog utjecaja, jer bi onda glas građanina u većoj izbornoj jedinici vrijedio četiri puta manje od glasa građanina iz manje izborne jedinice”, naglašava Genjac.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close