M plusOglasiVisoko

CZ Visoko: Upute za građane u slučaju nevremena

Upute za građane u slučaju nevremena

Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH“,broj:39/03, 22/06 i 43/10) u članu 41.predviđene su mjere lične i uzajamne zaštite građana. Ozbiljnost provođenja mjera samozaštite u svakom domaćinstvu doprinose lakšem pristupu u slučaju nastanka prirodne i druge nesreće. Pripremljenost može smanjiti štete  i Vama i zajednici.

Postupak u slučaju nevremena

Potrebno je provjeriti je li krov kuće osiguran, da li je odžak na krovu siguran i očišćen, očistiti prostor oko svoje kuće, držati u rezervi jače najlonske folije ili cerade ,leteve, eksere za privremenu sanaciju ostećenja krova ili za prikrivanje razbijenih prozorskih stakala.

Postupak u slučaju snijega i poledice

–          Svaki vlasnik stambenog ili poslovnog objekta dužan je redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike i pristupne puteve oko svog objekta.

–          Snijeg sa krova vlasnik je dužan sam ukloniti, posebno iznad javnih pješačkih staza.

–          Vlasnici vozila ne trebaju parkirati vozila na saobraćajnicama i trotoarima kako ne bi ometali čišćenje snijega zimskim službama.

–          Vozila treba ta se temeljno očiste od snijega i leda prije uključenja u promet uz obavezno korištenje zimske opreme.

–          Otresti snijeg sa voćki, staklenika i svih dobara kako bi se spriječilo njihovo oštećenje i lom.

ŠTA UČINITI U SLUČAJU VELIKOG SNIJEGA

U slučaju velikih sniježnih padavina osnovno je da pratite vremensku prognozu i budete spremni odgovoriti u datom trenutku. Ostvarite kontakte sa predsjednicima savjeta mjesne zajednice i sa povjerenicima  civilne zaštite u vašoj mjesnoj zajednici.

Ukoliko ste zbog sniježnih padavina ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (potrebne ljekarske, veterinarske, bolničke usluge i sl.), potrebno je pozvati pomoć. Morate ostati pribrani i biti svjesni da pomoć možete dobiti vrlo brzo ili čekati duže, u zavisnosti od različitih okolnosti. Zbog toga svako domaćinstvo treba da ima pripremljen komplet potrebnih stvari za hitne slučajeve: lična dokumenta, topla odjeća i obuća, voda, konzervirana hrana, kutija prve pomoći, neophodni  lijekovi, mobitel sa punjačem, prijenosni radio, vreća za spavanje, baterijska lampa i Vaš plan u hitnim situacijama.

Budite informirani o dešavanjima oko Vas i u slučaju potrebe pozovite pomoć.

VAŽNI BROJEVI U NAŠOJ OPĆINI

Općina: 032-732-500                                        Opskrbljivač vode: 738-600

Općinska služba CZ: 735-700                Opskrbljivač plina: 061-189-790

Vatrogasna služba: 737-500                          Opskrbljivač struje: 736-507

Policijska uprava: 738 -555

Dom zdravlja: 738-777

Frekvencija lokalne radio stanice: 92.3 MHz radio Visoko

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

visoko.gov.ba

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close