BiHPrivreda

Čudno objašnjenje vlasnika Buroja o nepočetku gradnje Buroj Ozonea

Ismail Ahmad, osnivač i vlasnik Buroj International Groupa, prvi put je progovorio o tome zbog čega gradnja megaprojekta Buroj Ozone u Trnovu još nije počela.

On je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans dao objašnjenje za koje se mora reći da je čudno i da ga niko nije očekivao.

On je, naime, rekao da je osnovni razlog zašto se projekat ne gradi to što je firma promijenila ime iz Buroj d. o. o. u Buroj International Group.

S obzirom da sud ni nakon 8-9 mjeseci nije završio proces preregistracije imena, firma ne može početi izvoditi radove na projektu vrijednom 4,5 milijarde maraka.

“Zamislite da promjena imena traje više od 8-9 mjeseci“, rekao je on, prenosi portal Fokus.

Dodao je da se susreću i sa brojnim drugim problemima koji se uglavnom odnose na sporu birokratiju, ali da je registracija imena osnovni problem koji ih koči.

“Do sada smo uložili 17 miliona KM [8,5 miliona eura], ulagat ćemo i u narednom periodu, ali problem je što nismo naišli na podršku ostalih – dobili smo podršku na općinskom nivou”, rekao je on.

Na pitanje ko su partneri na koje računaju, a nemaju njihovu podršku Ahmad je odgovorio: “Što se tiče suda, što se tiče plaćanja, sve se završi u roku dva do tri dana u svijetu, a u Bosni i Hercegovini potrebno je nekoliko mjeseci da završite registraciju svoje firme. Susrećemo se s mnogim problemima prilikom realizacije ovog projekta. Mora postojati olakšana procedura, ali ono što smo do sada primijetili – ne vidimo tu podršku kako bismo mogli početi s realizacijom projekta.”

On je rekao da su dobili sve dozvole i da imaju većinu zemljišta.

Trnovo: Zašto je stala gradnja Buroj Ozonea

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close