Čudesna svojstva samo jedne narandže dnevno

Visok sadržaj vitamina C u narandžama stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imunološki sistem.

Poboljšava imunološki sistem

Ah, ta skromna narandža. Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je sveprisutna da veoma rijetko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra.

Često nas zavode egzotične namirnice iz egzotičnih krajeva da veoma često zaboravimo koliko su dobre one vrste voća ili povrća koje su nam tik ispred nosa. U ovom slučaju: narandža.

Jedan od najboljih načina da započnete dan jeste konzumiranje svježe cijeđenog soka od narandže. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate šta zapravo pijete. Shodno tome, evo šta samo jedna narandža dnevno može da uradi za vas.

Spriječava rak 

Visok sadržaj vitamina C u narandžama djeluje kao antioksidant, a one i druge vrste citrusa sadrže jedinjenje koje se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta. Još jedan adut kojeg narandže imaju, a kada je riječ o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalijuma, prenosi Mini magazin.

Snižava holesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida kojeg narandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Narandža ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži prekrasan sjaj

Antioksidanti u narandži štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju 

Narandže su pune hranjivih vlakana koji stimulišu probavne sokove i otklanjaju konstipaciju.

Pomaže pravilan razvoj mozga

Narandže su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete narandže.

(Mini magazin)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close