Cryo-Save partner u studiji Francuskog nacionalnog instituta za krv

UMNOŽAVANJE MATIČNIH ĆELIJA NADA ZA MNOGE PORODICE

Cryo-Save partner u studiji Francuskog nacionalnog instituta za krv

Naučnici iz Etablissement Français du Sang (Francuski nacionalni institut za krv) razvili su metodu umnožavanja matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce uz pomoć koje se mogu dobiti veće količine matičnih ćelija potrebnih za terapijske svrhe. U studiji koju trenutno vodi prof.dr Zoran Ivanović i saradnici, kao i tim istraživača iz Cryo-Save, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih
ćelija, utvrđeno je da prethodno umnožene matične ćelije mogu biti zamrznute na duži period i potom odmrznute bez negativnih posljedica po kvalitet. Ovo je važan korak ka uspješnijim transplantacijama kod pacijenata kojima je dostupan mali broj matičnih ćelija, saopštio je Cryo-Save.

Krv iz pupčane vrpce je bogat i kvalitetan izvor matičnih ćelija koje se mogu koristiti za transplantacije i liječenje nekih od najtežih oboljenja. One su posebne jer se mogu razviti u veliki broj različitih ljudskih ćelija, uključjući ćelije krvi, ćelije nervnog sistema kao i ćelije kože. Matične ćelije iz pupčane
vrpce se decenijama koriste u terapijama preko 73 oboljenja, uključujući određene vrste leukemija.

„Studija Francuskog nacionalnog instituta za krv još jednom je potvrdila i dokazala ogromne prednosti tehnologije Cryo-Save-a, koji prije pohranjivanja izdvoji matične ćelije koje imaju terapeutski potencijal. Iako je veliki broj banka napustio stare tehnologije zaleđivanja i čuvanja krvi, još uvijek postoje banke koje nude i imaju tehnologiju samo zaleđivanja krvi, pod raznim objašnjenjima, što se smatra nedovršenim poslom, odnosno poluproizvodom, i na ovo treba obratiti pažnju. Ova studija je to pokazala i dokazala, imajući u vidu njenu referentnost kao Francuskog nacionalnog instituta za krv“, izjavio je dr. Kenan Vrca, izvršni direktor za medicinske poslove u FAMILY-PLUS-u, ekskluzivnom i ovlaštenom partneru Cryo-Save-a u Bosni i Hercegovini.

Naučnici iz Cryo-Save-a sarađivali su u studiji kako bi se ustanovilo pod kojim specifičnim uslovima umnožene matične ćelije iz krvi treba zamrznuti, tako da se osigura njihova upotrebljivost nakon odmrzavanja te da se kasnije mogu koristiti za transplantacije, sa garancijom kvaliteta i visokim stepenom upotrebljivosti. Tehnika zamrzavanja (krioprezervacije) koju je razvio Cryo-Save pokazala je bolje rezultate kada je u pitanju upotrebljivost umnoženih ćelija nakon odmrzavanja u poređenju sa standardnim procedurama zaleđivanja krvi, koje većina banaka polako i sa razlozima napušta.

Iz FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Save-a za Bosnu i Hercegovinu kažu da je izdvajanje matičnih ćelija prije pohranjivanja ključ za uspjeh.

„Cryo-Save koristi najsavremenije tehnologije uz pomoć kojih iz krvi pupčane vrpce izdvaja samo matične ćelije koje imaju terapeutski potencijal, dakle odmah se izoluju i odbacuju štetne komponente i ćelije koje mogu biti smetnja prilikom transplantacija i koje mogu izazvati negativne posljedice. Na kraju procesa pohranjivanja tačno znate koliko imate matičnih ćelija, koja je njihova
vitalnost i znate sa čim tačno raspolažete. Ako umjesto izdvajanja matičnih ćelija zaledite krv, onda ove informacije nemate.“ izjavio je dr. Kenan Vrca.

FAMILY-PLUS Tim

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close