NogometSport

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

PRISJEĆANJE Dan kada su “Crveno-bijeli” u Tokiju odigrali Kolo Kolo

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

Najveći uspjeh u historiji jugoslavenskog i srbijanskog nogometa

Autor: Nezavisne novine


Na današnji dan prije 27 godina Crvena zvezda se popela na vrh svijeta i osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobjedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspjeh u historiji jugoslavenskog i srbijanskog nogometa. Pred 60.000 gledalaca na nacionalnom stadionu u Tokiju Zvezdi je trijumf protiv prvaka Južne Amerike donio Vladimir Jugović (dva gola) i Darko Pančev, bez obzira na to što je od 43. minute igrala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića. 

“Crveno-bijeli” su uradili ono što nijedan drugi tim iz istočne Evrope nije – peharu Kupa šampiona iz Barija u istoj godini pridodali su i titulu prvaka svijeta.

Ni ratno stanje u zemlji ni odlazak dobrog dijela šampionskog sastava (Prosinečki, Stojanović, Binić…) ni nesuglasice s Upravom oko premija za pobjedu, nisu omele nogometaše Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu nove stranice historije.

– Bili smo svi kao jedan, ne smijemo zaboraviti rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoljeli svim pritiscima. Poslije toliko godina i sa ove tačke, sve to mnogo mirnije gledam – pričao je trener tadašnje ekipe Vladica Popović.Zvezdin tim iz Tokija: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close