Crnadak: Neće mi biti problem napustiti Vijeće ministara BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak izjavio je da će sutra na sastanku političkih predstavnika iz RS kod predsjednika RS Milorada Dodika biti zauzet stav povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustvanosti 9. januara kao Dana RS te on će poštovati svaku odluku, pa i oko eventualnog napuštanja Vijeća ministara BiH dok se ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je jučer najavio da će predložiti da, dok se ne usvoji taj novi zakon o Ustavnom sudu BiH, predstavnici RS ne učestvuju u radu institucija BiH.

– Sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, ja ću kao ministar u Vijeću ministara BiH ispoštovati. Mislim da sam zadnja osoba oko koje trebate imati dilemu, jer sam i ranije podnosio ostavke i napuštao Vijeće ministara i to za mene nije nikakv problem – naveo je Crnadak u izjavi novinarima.

Ipak, smatra da je u ovom trenutku važno jedinstvo političara iz RS, ali mu se ne sviđa i kaže da je loše po RS to što su neki, kako je rekao, koji su bili u koaliciji s SDA u vrijeme podnošenja inicijative kod Ustavnog suda BiH, požurili da prigrabe jeftine političke poene.

– To nam ne treba, već jedinstvo – dodao je Crnadak.

Ocijenio je da je Odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju Dana RS, 9.januara, politička poruka, kojom se pokušava da uradi nešto što je „nemoguće, negira RS i taj praznik uzme od naroda u RS“.

– Uvjeren sam da svi koji smo slavili taj praznik slavit ćemo ga i dalje. Odluka teško da će imati neki efekat i doživljavam je kao pogrešnu poruku, punu provokativnog pristupa koji neće dati efekat za one koji su je osmislili – ustvrdio je Crnadak.
(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close