BiHPolitika

Crkve i džamije važnije od bolnica, narodnih kuhinja i domova za djecu

KAKO SE DIJELI NOVAC IZ BUDŽETSKIH REZERVI: Crkve i džamije važnije od bolnica, narodnih kuhinja i domova za djecu

 

Iz proračunske pričuve, kako je službeno zove državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, prošle je godine izdvojeno 5,6 miliona maraka. Najviše su dobile župe, potom crkvene opštine, pa medžlisi.

Tako Župa Svih svetih u Livnu dobije 65 tisuća maraka, a dječiji vrtić Leptirić u Glamoču – 10 tisuća. Župa Krista Kralja iz Čitluka dobila je 32 tisuće,  koliko i  Škola za djecu sa posebnim potrebama u Mostaru. Specijalni olimpijci BiH su dobili 25 hiljada, a Župa djevice Marije na Husinu – 30 tisuća. Udruga gluhih i nagluhih osoba u HNK dobila je 10 tisuća, a Franjevački samostan Svetog Petra  i Pavla u Mostaru – 40 tisuća. I tako je, otprilike, Vijeće ministara BiH podijelilo svoje proračunske pričuve u iznosu od gotovo pet milijuna maraka.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Sve za uspomenu na oca

Bakir  Izetbegović je ostao na hiljadama. Napravite li manifestaciju koja nosi ime prvog rahmetli predsjednika – budžetske rezerve su rezervisane za vas. Konjički klub „Jedinstvo“ Bihać dobio je 10 hiljada maraka za organizaciju konjičkih utrka – Alija Izetbegović.  Nakon konja – biciklisti su odvezli memorijal Alija Izetbegović i dobili –  tri hiljade maraka. Izetbegović nije pomogao nijednu školu, a za obrazovanje (pojedinačne donacije od po 800 KM) je izdvojio 6400 KM. Za Dane zikra i mevluda na Buni izdvojio je 10 hiljada maraka. Paraplegičari su dobili 5700 maraka, a braniteljska populacija u Sarajevu – 5570 maraka.

DRAGAN ČOVIĆ: Ljubav prema župama i samostanima

Dragan Čović podijelio je 124 tisuće maraka. Ukupno 12 župa i samostana dobilo je novac iz proračunske pričuve. Župa Rođenja Blažene Djevice Marije sa Husina kod Tuzle dobila je 10 tisuća, a franjevačka klasična gimnazija u Visokom samo tisuću maraka. Samostan Bezgrešne Kraljice Karmele Stup dobio je pet tisuća, a djeca s posebnim potrebama u Orašju – tri tisuće maraka. Fondu za stipendiranje studenata Čović je dao tisuću maraka, a Samostan Bezgrešne Kraljice Karmele ponovno je dobio dvije tisuće maraka. Za ne daj Bože.

MLADEN IVANIĆ: Crkva važnija od pedijatrije

I Mladen Ivanić se okrenuo Bogu. Omladinska škola „Budi drugačiji“ u Banja Luci dobila je četiri hiljade maraka, koliko i crkva u Ilijašu. Za pomoć odjelu pedijatrije u bolnici u Prijedoru, Ivanić je izvojio 3700 KM, a za crkvu u Zenici izdvojio je 4 hiljade KM. Jedanaestočlanu porodicu Ratković iz Banja Luke, Mladen Ivanić je pomogao sa 900 KM, a crkvu na Palama sa tri hiljade.

DENIS ZVIZDIĆ: Arhitekte i medžlisi

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić voli struku. Asocijaciji arhitekata, čiji je član, dodijelio je 2500 KM, dok je Dane athitekture pomogao sa tri hiljade maraka.  Medžlis u rodnom Gacku potpomogao je sa 2500KM,  a za Muzej književnosti i kazališne umjetnosti izdvojio je 1500 KM.

Majkama Srebrenice dao je pet hiljada, koliko i Akademiji nauka  i umjetnosti BiH. Djeci sa poteškoćama u razvoju donirao je 2000 KM, a Preporodu 3000 KM.

VJEKOSLAV BEVANDA: U ime boga

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda proračunsku pričuvu dijelio je kao pravi vjernik.U ime Boga. Pučkoj kuhinji u Mostaru 2000 KM, a Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu četiri tisuće. Župa sv. Stjepana u Čerinu od Bevande je dobila tri tisuće, a djeca s posebnim potrebama na Palama 2000 KM. Bevanda je za Župu Svetog Vida Mučenika Vidovice izdvojio tri tisuće, a Štadlerovom  dječijem domu – 2000 KM.

MIRKO ŠAROVIĆ:  Gradnja crkve

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH – Mirko Šarović – za gradnju crkve na Palama dao je 3000KM, za srednju školu u Istočnoj Ilidži -2500. Eparhiji gornjokarlovačkoj (Hrvatska), donirao je 4000KM, a dječijem centru na Palama 1500. Sa 7000 maraka pomogao je crkvenu opštinu Sokolac, a za omladinski stonoteniski klub iz Banja Luke 500 KM.

 

Pomolimo se. I gospoda će nas, sigurno, pomilovati. Na račun naroda, naravno.

Piše: Avdo Avdić

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close