BiHPolitika

Čović: Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti

Čović: Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je radio samoinicijativno

Kako kaže, postoje još dva uvjeta za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju akciza i usvojeni budžeti na svim nivoima u BiH.

Što se tiče MAP-a, on je uvjeren da je, ako se pokaže određena dinamika, MAP izvjestan ako se promjene donose unutar BiH. Podvukao je da BiH niko neće “gledati kroz prste”.

On je rekao da se u državi političari previše bave unutrašnjim pitanjima. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano.

Na pitanje o izjavi Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, on je kazao da mu ne pada na pamet da ulazi u komentarisanje takvih stvari.

Što se tiče Dodikove najave za platformu s hrvatskim političkim strankama, koja se odnosi na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Čović je odgovorio da nema dovoljno informacija i da će u narednim danima obaviti razgovore s liderima stranaka pa i s Dodikom, nakon čega će moći govoriti više.

Čović je upitan i o njegovom potpisu iz 1993. godine, kojim je odobreno da se 10 zarobljenika Heliodroma uključi u prinudni rad. Kako kaže, on je 1993. svoj posao radio časno i pošteno, a predmet je u Tužilaštvu BiH stavljen u rad kako bi ga se diskreditovalo.

Na pitanje o zastavi Herceg-Bosne koja je danas stajala iza njegovih leđa, on je kazao da je po definiciji hrvatski član Predsjedništva i da ne vidi ništa sporno u tome što ta zastava stoji uz zastavu BiH. Kako kaže, najviše bi volio da je tu još jedna zastava, odnosno zastava EU.

Što se tiče odnosa u FBiH, on je rekao da je istina kako se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Čović je potvrdio da 25. novembra neće učestovati u organizaciji Dana državnosti BiH jer je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje. On je rekao da je predlagao da se 25. novembar obilježi nekoliko dana prije ili poslije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako vjeruje da će presuda šestorki biti blaža, ali da treba nastaviti živjeti, kakva god da ona bude. Kako kaže, činjenica da se 14 godina čeka presuda dovoljno govori o samoj presudi.

On je kazao da će sve učiniti da HNS izađe zajedno na izbore i da se time pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru eliminirati Hrvate iz političkog predstavljanja.

Čović je prokomentarisao utjecaj Rusije na BiH. Za Rusiju je kazao da moramo biti svjesni političkih odnosa i da BiH s pažnjom treba komunicirati i s Njemačkom i s Rusijom i sa SAD-om, ali primarno s EU. Istakao je kako je za njega euroatlantski put jedini put budućnosti BiH.

Što se tiče odnosa sa susjedima, on je kazao da BiH mora imati dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Na pitanje o njegovoj posjeti Australiji i Novom Zelandu, on je kazao da posjetu priprema 5-6 godina te da mu je cilj bio obići dijasporu, prije svega Hrvate, a onda i ostale.

Upitan o troškovima puta on je kazao da ne zna tu informaciju i da je imaju članovi njegovog kabineta. Kako kaže, Predsjedništvo BiH snosilo je troškove samo za članove delegacije.

Najavio je i službenu posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici. On se nada da će u narednih 15-ak dana uspjeti usaglasiti sva pitanja i da će članovi Predsjedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

Predsjedavajući Parlamenta BiH je upitan i o Prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama FBiH, koji su uputili SDP i DF. On je kazao da je čitao neke dijelove tih prijedloga i da uopće to ne želi komentarisati.

On je rekao da HDZ ima plan B i C ako budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. On misli da je suluda politika pokušavati uvoditi građanski koncept u BiH dodajući za sve one koji žele rat, rat im bio u kući.

Čović će sutra održati sastanak s Fahrudinom Radončićem u Mostaru.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close