Čović: Intenzivno ćemo razgovarati o ulasku SBB-a u vlast

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je evidentno da postoji problem u funkcioniranju izvršne vlasti na nivou Federacije, odnosno da je on trajan još od uspostave Vlade, zbog čega  misli da se tu ništa značajno neće promijeniti.

Vladajuću strukturu u Federaciji BiH činile su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Demokratska fronta (DF).

Predsjedništvo Demokratske fronte odlučilo je da više neće biti dio parlamentarne većine u Federaciji i da premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) neće imati njihovu podršku.

To je odlučeno nakon što je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici bez glasova ministara iz DF-a donijela uredbu po kojoj se Vladi prepuštaju ovlasti za imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima umjesto resornim ministarstvima.

Čovićev je stav da su iscrpljene ovakve mogućnosti koncepcije funkcioniranja izvršne, a time i zakonodavne vlasti, jer je sadašnja Federalna vlada već sada manjinska vlada.

– Iako je malo specifičan pristup. Ostat ćemo u Vladi, smijenite nas, ali ćemo biti protiv odluka. To samo govori koje i kakvo smo partnerstvo napravili. Uvjeren sam da ćemo brzo krenuti s pravim reformskim aktivnostima – kazao je Čović.

Istaknuo je da su već jutros održani sastanci s premijerom Novalićem i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom (HDZ) i njihovim zamjenicima te je dogovoreno da se reformska pitanja stave na dnevni red prve sjednice Federalne vlade.

– Nisam optimističan, ali ćemo i to testirati, jer smo previše već vremena izgubili. Prošlo je osam mjeseci od općih izbora i trebamo tražiti potencijale u parlamentarnim većinama koje već sada postoje u Federalnom parlamentu u opoziciji – stav je Čovića.
Naglasio je da nije realno da Vladu podržava opozicija oko teških projekata poput socijalnih reformi koje će biti zahtjevne, ali je dodao da su članovi vladajuće koalicije preuzeli obavezu da do kraja sedmog mjeseca ključna pitanja stave na dnevni red i da zakoni budu usvojeni u parlamentu što od njih traže finansijske institucije.

Do tada, dodao je, trebat će biti izvršena i rekonstrukcija vlasti, ali rad Vlade će se nastaviti te će se pokušati u hodu rješavati određena pitanja kako bi pokazali da se može graditi bolja budućnost BiH, ocjenjujući da se ova kriza ne bi trebala odraziti na funkcioniranje Vijeća ministara BiH.

Najavio je da će se tražiti novi partneri u vlasti, a među njima razgovarat će se i s predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudinom Radončićem, jer ukoliko se kriza nastavi još šest mjeseci moći će se reći da je napravljen potpuni fijasko u implementaciji izbornih rezultata.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close