logo
bios

Čović i Dodik reagirali na Programsku deklaraciju SDA

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sub, sep 14th, 2019

(Patria) – Prijedlog Programske deklaracije SDA koja se usvaja na današnjem Kongresu izazvala je reakcije i HDZ BiH i SNSD-a. Prema toj deklaraciji SDA BiH vidi kao Republiku BiH sa jednim predsjednikom, uz jačanje bosanstva i bosanskog identiteta, jačanje vladavine prava, poštivanje svih konstitutivnih naroda, NATO i EU integracije, briga za povratnike, mlade, radnike…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je model građanske države koji predlaže bošnjačka strana apsolutno neprimjenjiv, jer je BiH etnički podijeljena zemlja kojom se jedino može upravljati kroz federalizam.

„Igra na kartu brojnosti i ‘građanstva’ kako bi se osigurala dominacija jednog naroda je neprihvatljiva i rizična za BiH“, rekao je Čović za današnje izdanje Večernjeg lista.

On je kazao da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna jer bez toga nema ni BiH.

„Dogodi li se da hrvatski narod nestane sa političke scene, bojim se da će tada biti otvoren put za podjelu BiH između druga dva naroda“, rekao je Čović.

On kaže da HDZ BiH vodi krajnje uravnoteženu politiku između “političkog Sarajeva i Banje Luke”, te da će tako biti nastavljeno i u budućnosti.

„Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna zemlja. Samo u takvoj BiH najmalobrojnijem narodu će biti dobro“, navodi Čović.

Reagirao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio da će dobro pročitati Deklaraciju SDA. Poručio je da nema nikakve “Republike BiH”, a što se tiče Srba za njih postoji Republika Srpska.  

“Ukoliko je njima dozvoljeno da nešto takvo rade, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dozvoljeno da se bavimo pitanjem samoopredjeljenja do otcjepljenja. Dakle, nemamo nijedan razlog da budemo s drugima koji nas ne žele i koji ne žele da prihvate te realnosti”, rekao je Dodik.

On je kazao da SDA ne može ukinuti RS jer ne nemaju ni razloga ni mogućnosti da to učine. Poručio je da prihvata dejtonsku BiH. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon reakcija koje su upućene na Programsku deklaraciju SDA da “neke stranke stave u svojoj program disoluciju BiH, pa to ne digne takvu prašinu kao to što je SDA rekla da je njena pretenzija, želja i prioritet regionalno uređena BiH.”

“Te regije bi bile bazirane na logičnim principima. To su želje SDA, to su politike za koje ćemo se mi boriti, za koje ćemo gledati da ubijedimo druge. Ništa se u ovoj zemlji neće desiti nasilu. Mora doći do konsenzusa, da se složimo oko nekih stvari. Ne treba se ljutiti zato što SDA ima svoje vizije, svoja gledanja na budućnost. Nema ni članstva u NATO-u dok se svi ne usaglase, ali ima poštivanja donesenih zakona, kretanja prema NATO-u jer to smo već dogovorili. Nadam se da ćemo uspjeti ubijediti i srpski korpus, srpske političare, da se krećemo u tom logičnom smjeru jer mi pripadamo Zapadu. Neka gledaju šta će se sad dešavati u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Neka gledaju kako se podiže životni standard tih ljudi. Ne živi se od priča o ratovima sa Turcima, o ratovima sa NATO-om, kako to rade neki političari. Treba vidjeti od čega se živi i krenuti u pravom smjeru”, izjavio je predsjednik SDA.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh