BiHPolitika

Čović: Dogovor o promjenama Izbornog zakona postići do 15. februara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović očekuje da će konačan politički dogovor o promjenama Izbornog zakona BiH biti postignut najkasnije do 15. februara kada će biti predat zahtjev za članstvo u EU.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da je postignut konsenzus o promjenama određenih stvari koje su manje političke, a više pravne i tehničke prirode, ali da su blizu i politička rješenja, iako ona još nisu do kraja precizirana.

“Vjerujem da ćemo političkim dogovorom o izmjenama Izbornog zakona Evropi vrlo skoro poslati još jednu snažnu poruku, a to je da smo sposobni samostalno rješavati probleme i da BiH može funkcionisati kao ozbiljna zemlja koja zaslužuje mjesto u velikoj EU porodici”, rekao je Čović za “Večernji list”.

Čović je istakao da je veliki iskorak BiH na njenom putu u EU učinjen i da je predaja zahtjeva za članstvo u EU 15. februara u Briselu zasigurno jedan od istorijski važnih datuma u novijoj istoriji BiH.

On je naveo da je predaja zahtjeva sredstvo koje će dodatno intenzivirati proces evropske integracije BiH i održati uzlaznu putanju odnosa u BiH, što je posebno potrebno.

Čović je rekao da uskoro očekuje aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO, ističući da je to drugo veliko pitanje na kojem se radi, a koje je usko vezano za evropski put.

“Članstvo u NATO zasigurno bi, uz opštu bezbjednost, unaprijedilo odbrambene kapacitete BiH i sposobnost Oružanih snaga, kako u vojnom tako i u civilnom smislu, te spremnost za djelovanje u okviru međunarodnih mirovnih misija”, naveo je Čović.

On je istakao da bi tokom naredne godine moglo biti razmatrano i pitanje reorganizacije Federacije BiH, ocjenjujući da je ona potrebna zbog veće funkcionalnosti, boljeg sistema upravljanja i obezbjeđenja ravnopravosti naroda i svih nacionalno neopredijeljenih građana.

(SRNA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close