Čović: BiH do 31. decembra podnosi zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je danas ministra vanjskih poslova Češke Republike Lubomíra Zaoráleka kojeg je informirao o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima na ispunjavanju uvjeta ka eurointegracijama.

Obavijestio je češkog ministra da će naša zemlja najkasnije do 31. decembra 2015. podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji i o neophodnim koracima koji će biti preduzeti prije podnošenja aplikacije.

Čović je rekao da Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutrašnjim reformama u BiH, te da sa svim nivoima vlasti koordinira provedbu zacrtane Reformske agende, kako bi planirana aplikacija bila kredibilna.

Naglasio je da je svaki napredak BiH na evropskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji, te da je ovo historijska prilika koja ne smije biti propuštena.

Ministar Zaorálek zahvalio je predsjedavajućem Čoviću za dobrodošlicu, te istakao kako Bosna i Hercegovina i Češka Republika, osim fizičke bliskosti, imaju mnogo više zajedničkog nego što se može učiniti na prvi pogled.

– To su tradicionalne veze koje se protežu u prošlost, a koje se produbljuju i u novije vrijeme. Obradovani smo pozitivnom atmosferom i pomacima s kraja prošle godine, koji su nakon godina statusa quo pokrenuti u BiH realizovanjem Reformske agende i u ovom trenutku tu agendu smatramo apsolutnim prioritetom vaše zemlje i spremni smo pružiti ruku pomoći – kazao je ministar Zaorálek.

covic-i-ceski-ministar

Čović i ministar vanjskih poslova Češke

Istakao je da je najintenzivnija češka podrška upravo usmjerena na nastojanja iz oblasti integriranja BiH u EU, te kako provedba reformi u BiH mora biti što vidljivija kako bi ulagači iz Češke prepoznali bh. privredu, spremnu za nova ulaganja.

Zaorálek je obavijestio Čovića i o radu Višegradske grupe, kojom Češka upravo predsjedava, o osnivanju fonda zemalja zapadnog Balkana po uzoru na Međunarodni višegradski fond, koji bi trebao biti potpisan na predstojećem ministarskom sastanku Višegradske grupe (kojem će prisustvovati i Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija), a koji će biti održan 13. novembra u Pragu.

Sagovornici su ocijenili da su politički bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke veoma dobri i bez otvorenih pitanja, a na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj migracionoj krizi u Evropi i prilikama u našoj regiji.

Sastanku su, u ime članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, prisustvovali šef kabineta Elvir Čamdžić i savjetnica Diana Čekić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close