Čokolada i cola mogu detektirati rak

Čokolada, gazirana pića i druga hrana bazirana na šećeru mogli bi uskoro biti iskorišteni kao detektori za rak, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su razvili tehniku koja identificira bolesti prateći kako tijelo apsorbira šećer u tijelu. Maligni tumori konzumiraju više glukoze u odnosu na zdrave namirnice, kako bi nahranili ubrzano rastuće stanice raka. Istraživači su otkrili putem MRI skenera kako su tumori prikazani svjetlije kad je oboljela osoba konzumirala nešto slatko.

Ovo otkriće omogućava sigurniju i jednostavniju alternativu u odnosu na standardne radioaktivne tehnike i moglo bi biti dostupno za manje od 18 mjeseci.

Trenutne metode skeniranja ne preporučuju se trudnicama i djeci zbog radijacije, a dostupno je u ograničenim količinama u bolnicama i specijalističkim centrima. Novom metodom stanice raka mogu se otkriti ranije, što pridonosi uspješnijem liječenju.

“Nisam vjerovala da je moguće da MRI skener može pratiti kretanje glukoze unazad 18 mjeseci, ali naši istraživači su dokazali da je moguće. To se može učiniti nakon konzumiranja slatkog pića poput coca-cole, soka ili hrane. Možemo detektirati rak koristeći isti šećer koji imamo u polovici standardne veličine čokolade. To je obećavajuće jer možete vidjeti kako se glukoza skuplja oko tumora”, rekao je doktor Mark Lythgoe.

Za razliku od trenutne metode skeniranja, koja je poznata kao pozitronska emisiona tomografija, za koju je potrebno ubrizgavanje radioaktivne supstance u tijelo pacijenta, nova tehnika obavlja se bez korištenja igala.

“Nije potrebno da se pacijentu daje injekcija, jer se slatka hrana apsorbira vrlo brzo”, dodaje Lythgoe.

Za ovu metodu istraživači tvrde da je jeftinija i sigurnija metoda otkrivanja tumora.

Business.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close