CNN: Gavrilo Princip je bio iste nacionalnosti kao Adolf Hitler

Američka televizijska mreža CNN objavila je na svojoj zvaničnoj web stranici zanimljiv tekst o Gavrilu Principu povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

CNN je ponudio čitateljima “sedam činjenica koje nisu znali o Gavrilu Principu”. Tako se, između ostalog, navodi da je Princip imao svega 19 godina kada je pucao na Franz Ferdinanda, te da je njegov plan na kraju uspio.

Također, navedeno je i da je Gavrilo Princip bio iste nacionalnosti kao Adolf Hitler. CNN-ovi novinari objašnjavaju da u vremenu kada je počeo Prvi svjetski rat nisu postojale poljska, češka, slovačka, mađarska i austrijska nacija.

“Svi oni su praktično bili dio jedne, austro-ugarske nacije, koja se sastojala od više etničkih grupa. Tadašnji društveni sistem u Austro-Ugarskoj monarhiji bio je u takvoj mjeri haotičan da se u pojedinim dijelovima zemlje vozilo lijevom stranom, a u nekim desnom. Građani monarhije nisu imali pasoše ali su imali putne propusnice. Gavrilo Princip je imao istu vrstu propusnice kao i Adolf Hitler koji je rođen u sjevernim krajevima monarhije”, navodi CNN.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close