CIN: Policajci i(li) kriminalci – Najbolji film o korupciji u 2014. godini

Nagrada ACCOUNT – a

Dokumentarni film novinara Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Aladina Abdagića i Mubareka Asanija proglašen je najboljim video prilogom o korupciji u 2014. godini na dodjeli nagrada koju je organizovala Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUNT. Novinari CIN-a radili su na ovom filmu šest mjeseci

Autori: Mubarek Asani i Aladin Abdagić

(CIN)

 

Aladin Abdagić i Mubarek Asani, novinari Centra za istraživačko novinarstvo, ovogodišnji su dobitnici ACCOUNT novinarske nagrade za izvještavanje o korupciji u kategorijama najbolji pisani izvještaj i najbolji video prilog.

Naglo bogaćenje Farisa Gavrankapetanovića, bivšeg direktora Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu, i njegove porodice, koji su za desetak godina stekli imovinu vrijednu oko dva miliona konvertibilnih maraka, tema je Abdagićevog nagrađenog izvještaja.

Jako puno mi znači ova nagrada. Malo me je iznenadilo, jer nismo očekivali da ćemo biti u užoj konkurenciji za osvajanje nagrade, ali dobili smo nagradu u dvije kategorije i jako sam sretan, izjavio je Abdagić.

Zajedno sa kolegom Mubarekom Asanijem, Abdagić je radio i na dokumentarnom filmu o predmetu Kastel, odnosno o bivšem komesaru policije Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću, koji je pred Sudom BiH osuđen na 11 godina za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i korupciju.

Podaci do kojih smo mi došli su, s novinarskog aspekta, apsolutno nevjerovatni. Perfektna mreža koja je funkcionisala unutar policijskih službi USK, gdje su dileri drogom uspjeli da ostvare veze sa prvim čovjekom MUP-a i da uz pomoć njegove zaštite organizuju, proizvode i prodaju drogu na području USK, kaže Asani.

Jako sam sretan i iznenađen, jer nismo očekivali nagradu. Ovo je lična satisfakcija, stepenica koja za budući rad znači korak dalje, rekao je Asani.

Ovogodišnja dodjela ACCOUNT nagrada za novinarsko izvještavanje o korupciji održana je u Mediacentru Sarajevo, u četvrtak, 17. jula.

Direktor antikorupcijske mreže nevladinih organizacija u BiH ACCOUNT; Eldin Karić je istaknuo da Account nije želio glamuroznu ceremoniju ove godine, te da će sva ušteđena sredstva biti preusmjerena za pomoć medijima koji su pretrpjeli štete u majskim poplavama.

Ovim medijima će se također preusmjeriti sredstva od nagrade za audio prilog, koja ove godine nije dodijeljena, jer je na konkurs prijavljen samo jedan prilog koji nije zadovoljio kriterijume.

Drago mi je da su opet ove godine kvalitetni radovi dobili nagradu, međutim, problem je što smo ove godine dobili manje radova nego prošle godine, kaže direktor ACCOUNT-a Eldin Karić.

Nadam se da to nije trend koji pokazuje da ima manje istraživačkog novinarstva nego ranije i da to neće iduće godine biti još gore.

Napominjući da u medijskom prostoru u BiH nema dovoljno sredstva  za ovu vrstu novinarstva i da je istraživačko novinarstvo skup posao, Karić naglašava: Oni koji se bave medijima i osmišljavanjem medijskog prostora, pa i donatori, bi trebalo malo da povedu računa o tome i trebalo bi da podržimo sve oblike istraživačkog novinarstva.

 (zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close