CIN: Državni službenici kriminalcima odaju povjerljive informacije u zamjenu za novac

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) došla je do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac. Neki su „stalno angažirani“ za takve usluge.

Ovo su podaci navedeni u Informaciji o stanju sigurnosti BiH za prošlu godinu, koja će se ove sedmice naći na sjednici državnog Parlamenta.

U Informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitirajućih dokaza.

– Većina kriminalnih grupa izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti – prenosi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Informaciju je sastavilo Ministarstvo sigurnosti BiH na osnovu podataka sedam najviših sigurnosnih institucija na državnom i entitetskim nivoima te Uprave za indirektno oporezivanje.

U ovom dokumentu se navodi da je prošle godine prijavljeno 447 krivičnih dijela korupcije što je za oko 14 posto više nego 2011. godine.

Zbog korupcije je prijavljeno oko 1.000 osoba. Najviše se prijava odnosi na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave. Prema podacima policijskih institucija, došlo je do blagog smanjenja krivičnih dijela privrednog kriminala.

Prošle godine registrirano je 1.446 takvih krivičnih dijela, što je za oko 2 posto manje nego u 2011. godini.

Procijenjena materijalna šteta za budžete BiH je iznosila oko 59 miliona maraka koja je nastala zloupotrebom ovlaštenja u privredi, obmanom za dobivanje kredita, prevarama u privrednom poslovanju, poreznim utajama, pronevjerama u službi i slično.

U BiH je i dalje prisutan organizirani kriminal, kojem pogoduju ekonomska kriza i veliki broj nezaposlenih.

Prošle godine je identifikovano više od 1.000 osoba umiješanih u organizirani kriminal.

Policija je provodila niz akcija među kojima su uhićenje osoba povezanih sa firmom Dunmorr Group AG iz Švicarske sa sjedištem u BiH.

Oko 120 osoba je osumnjičeno za prevare, poreske utaje i pranje novca.

Policijski službenici FBIH radili su i akciju uhićenja osoba u Zapadnohercegovačkom kantonu zbog sumnje da su umiješani u organiziranu krađu i preprodaju automobila, krivotvorenje isprava, prekucavanje brojeva šasija i drugo.

U BiH je i dalje prisutna trgovina narkoticima. Zabilježeno je povećanje i ponude i potrošnje narkotika u zemlji. Na tržištu dominiraju kanabis, heroin, sintetičke droge a pojavljuje se i kokain. BiH postaje tranzitni centar, odnosno depo na putu droge od Istoka ka Zapadu.

– U informaciji o stanju sigurnosti se navodi da su veće kriminale grupe našle utočište u BIH kako od policijskog progona tako i za organizovanje kriminalnih radnji – saopćeno je iz Centra za istraživačko novinarstvo CIN.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close