CIMOS ostaje u Zenici

Zbog učestalih medijskih napisa da će pogon CIMOS TMD-a Casting u Zenici biti zatvoren, premijer ZDK Munib Husejnagić je posjetio ovo preduzeće i razgovarao sa menadžmentom  kompanije.

U prisustvu novinara razmijenjene su informacije između premijera Husejnagića i  direktora CIMOS-a Krešimira Kisičeka koji je u izjavi za medije rekao:.

– Društvo Cimos TMD Casting d.o.o. Zenica ostaje ključna strateška investicija društva Cimos d.d. (Kopar, Slovenija) u BiH. Insinuacije da će ovo društvo u Zenici u kratkom roku biti zatvoreno  ni u kom slučaju nisu tačne. Istina je to da je društvo uključeno u poslovno restrukturiranje grupacije Cimos, kao i većina drugih lokacija unutar grupacije Cimos, ali samo u cilju optimiziranja njegovog djelovanja i posljedično poboljšanja njegovih poslovnih rezultata.

Ove godine se s novim poslovodstvom trend okrenuo u  pozitivnom smjeru. U posljednjih nekoliko mjeseci društvo je svoju proizvodnju udvostručilo i time povećalo svoje prihode. Svi njegovi proizvodni kapaciteti su u narednim godinama zauzeti narudžbinama svjetski priznatih automobilskih proizvođača. Društvo ima unutar grupacije Cimos strateški značaj, s obzirom da je i samo dobavljač ostalih društava u grupaciji Cimos, uključujući i društva u BiH.

U procesu poslovnog restrukturiranja kojim će sačuvati 850 radnih mjesta u BiH, Cimos očekuje razumijevanje i podršku lokalnih zajednica i drugih interesnih grupa. Na kraju i ne manje važno, Cimos danas u svojim društvima u BiH zapošljava 964 osoba, za koje godišnje plaća više od 12 miliona eura po osnovu plaća i doprinosa, a od lokalnih dobavljača kupuje za više od 5 miliona eura robe i usluga.

Vjerujemo da se poslovnim restrukturiranjem rezultat poslovanja može poboljšati, zato uprkos za sada slabog financijskog rezultata, BiH ostaje od strateškog značaja za Cimos.

Koristimo ovu priliku da isto tako još jednom odlučno odbacimo dezinformacije koje pojedinci  namjerno šire među zaposlenicima o zatvaranju fabrika u Gradačcu i Novom Travniku.

Cimos je odlučan ostati u BiH, ali je pri tome neophodno da se u tom okruženju osjeća dobrodošlim, što u posljednja dva mjeseca nije bio slučaj.

-Prijatno smo iznenađeni i zadovoljni onim što smo saznali u zeničkom pogonu CIMOS-a, kazao je premijer Munib Husejnagić . Posebno nas raduju ocjene o visokoj kvaliteti radnika zaposlenih u Zenici. Činjenica da su do 15. jula ostvarili proizvodnju veću  od cjelokupne proizvodnje u 2012. godini pokazatelj je  njihove radinosti i opredjeljenosti za firmu u kojoj rade.

Spremni smo da, u okviru raspoloživih zakonskih mogućnosti, pružimo svaku moguću podršku CIMOS-u i njegovim uposlenicima. Ono što smo saznali prilikom današnjeg susreta najbolji je demanti netačnim informacijama koje se u posljednje vrijeme plasiraju o ovom preduzeću. Po onom što smo ćuli, CIMOS je siguran u Zenici i djeluje mi da nikada nije bio jači, riječi su premijera Husejnagića.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close