-TopSLIDEBiHPolitika

CIK: Dok god politički subjekti budu imali monopol nad biračkim odborima, imaćemo ovakvu situaciju

Oni koji kritikuju CIK moraju znati da CIK ne donosi zakone, nije parlament, ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke vlade.

Danas je u Sarajevu održana prva pres konferencija Centralne izborne komisije nakon izbora.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović komentarisao je tvrdnje političkih subjekata u BiH o zloupotrebama izbornog procesa i mnogim nepravilnostima na biračkim mjestima tokom brojanja glasova.

“Mi smo kao nikad prije edukovali biračke odbore, svako se mogao obučiti samo da je gledao video snimke, ali birački odbori su imenovani od strane političkih subjekata i najvažnije im je bilo da izvještavaju svoju političku stranku. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad biračkim odborima, imaćemo ovakvu situaciju.”

Arnautović je rekao da je CIK dao prijedlog novog načina imenovanja biračkih odbora, ali da ta inicijativa nije ni razmatrana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Što se tiče uvođenja novih tehnologija u izborni proces, Arnautović je naveo da je Cik više puta dao prijedlog za uvođenje novih tehnologija – skenera, afisa, i brzog trasfera rezultata.

“Doveli smo najboljeg stručnjaka na svijetu iz Estonije u avgustu 2017 god. koji je uradio analizu, predložio mjere… Mi smo prihvatili i uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.

Oni koji kritikuju CIK moraju znati da CIK ne donosi zakone, nije parlament, ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke vlade. Zatim, 2020. godine doveli smo eksperte iz Španije koji su skenirali cijeli izborni proces, predložili mjere. Jedna od mjera je uvođenje elektronske knjige, gdje bi putem touch screena birači izabrali kandidate i rezultati bi bili u realnom vremenu dostavljeni CIK-u”, naveo je Arnautović.

Dodao je da je CIK izradio i Akcioni plan za poboljšanje integriteta izbornog procesa koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini, kao i inicijativu za izmjene i dopune Izbornog zakona u avgustu 2021. godine, “na 172 str. sa 72 amandmana za unapređenje izbonog procsa i uvođenje novih kontrola”.

“Ko bi da kritikuje CIK, treba da zna bar ove elementarne činjenice”, poručio je Arnautović, dodajući da na preliminarne rezultate nije dozvoljeno podnositi prigovor.

“Kada iz glavnog centra za brojanje objavimo konačan rezultat, tada će biti dozvoljeno podnijeti žalbu i zahtjev za ponovno brojanje”, naveo je on.

https://www.facebook.com/watch/bukamagazin/

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close